Ukusna i jednostavna poslastica koja oduševljava sve koji je probaju.
Mekan i lagan, mrvičasti kolač od borovnica jedan je od onih kolača za svaki dan koji godi u bilo koje doba dana. Ovo je kolač koji rado pojedu i oni koji i nisu baš ljubitelji slatkiša.
Sastojci:
Tijesto
200 g oštrog brašna
160 g šećera
180 g maslaca
170 g mljevenih badema
1 jaje
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica ekstrakta vanilije
1 prstohva tsoli
Voćni dio
500 g borovnica
60 g šećera
2 kašike gustina
sok pola limuna
Priprema
Zagrijte pećnicu
Pećnicu zagrijte na 190 stepeni. Kalup za pečenje, promjera 20x30 cm premažite maslacem, na dno stavite papir za pečenje.
Izradite voćni dio
U zdjeli pomiješajte oprane i ocijeđene borovnice, šećer, gustin i limunov sok.
Izradite mrvičasto tijesto
U zdjeli pomiješajte šećer, brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo i sol, dodajte na kockice narezani hladni maslac. Prstima mrvite maslac i utrljavajte ga u brašno dok ne dobijete sitne mrvice, na kraju dodajte jaje i ekstrakt vanilije. Izradite mrvičasto tijesto.
Premjestite tijesto u kalup, složite kolač
Polovicom tijesta prekrijte dno kalupa za pečenje, na njega rasporedite borovnice. Preko borovnica raspodijelite ostatak tijesta lagano ga mrveći.
Stavite u pećnicu
Pripremljeni kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 45 minuta.
Narežite na kocke
Ohlađeni kolač narežite na kocke i po želji pospite šećerom u prahu.
Pročitajte više: Recept: Lasagne bolognese