Lasagne bolognese možete pripremiti kod kuće da budu kao da jedete u nekom od najboljih svjetskih restorana.
Sastojci za 6 osoba:
5 kašika maslinovog ulja
1 crveni luk
1 mrkva
750 g mljevene junetine
200 ml crnog vina
500 ml pasiranog paradajza
500 ml vode ili temeljca
sušeni bosiljak
sol i biber
500 g listova za lazanje
Beschamel umak
50 g maslaca
4 kašike glatkog brašna
1 l mlijeka
Sol
Priprema:
Na ulju dinstajte nasjeckano povrće, dodajte meso, pustite da se uz miješanje zapeče sa svih strana, pa podlijte vinom, dodajte paradajz, vodu i začine.
Uz povremeno miješanje kuhajte oko 45 minuta u polupoklopljenom loncu na srednje jakoj vatri.
Neka umak bude dosta tekuć, listovi za lazanje će upiti tekućinu tokom pečenja.
Maslac rastopite, dodajte brašno, uz miješanje prepržite brašno oko minutu, dodajte mlijeko (zagrijano, ali ako vam se ne da još i to raditi, ne trebate) i sol.
Miješajte pjenjačom da nestanu eventualne grudice, pa ugasite vatru kad zakuha.
U vatrostalnu posudu dimenzija otprilike 25 cm x 40 cm stavite malo beschamela. Na to listove za lazanje, tako da napravite sloj koji ćete opet preliti s malo beschamela i bolognese umaka.
Taj postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Dakle - listovi, beschamel, bolognese.
Na vrhu treba biti samo beschamel, a možete posipati ribanim sirom ili parmezanom ako želite.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 45 minuta. Dobit će hrskavu koricu. Prije jela ih pustite da se prohlade, oko 15 minuta.
Pročitajte više: Recept: Rižoto sa povrćem, savršen za toplo ljeto
Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Lasagne bolognese