Recept: Krem supa od tikvica

Gastro

Iskoristite period kada dozrijevaju mlade tikvice. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene i svijetlozelene tikvice slične velikim krastavcima.

Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina.

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.

Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.

Donosimo jedan recept za ukusnu supu od tikvica.

Sastojci:

600 g tikvica

300 g krompira

1 glavica luka

2 režnja bijelog luka

1,5 l vode

2 kašike maslinovog ulja

sol, biber

Priprema:

Nasjeckajte luk na kockice, bijeli luk protisnite, a tikvice narežite na manje komade. Krompir operite, ogulite i narežite na manje kockice.

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte luk, pržite 5 do 7 minuta dok ne omekša. U lonac stavite i bijeli luk te ga pržite pola minute, bitno da ne zagori.

U lonac dodajte tikvice pa sve kratko popirjajte. Dodajte narezani krompir, 2/3 količine vode te sol i biber po ukusu.

Kuhajte 25 - 30 minuta, odnosno dok krompir ne omekša.

Sklonite s vatre te pomoću štapnog miksera usitnite povrće da nastane kremasta juha. 

Ako je pregusta, dodajte još malo vode i vratite na vatru da zakuha. Poslužite vruću supu s komadićima preprženog kruha.

Pročitajte više: Recept: Tufahija omiljena slastica bosanske kuhinje

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)