Iskoristite period kada dozrijevaju mlade tikvice. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene i svijetlozelene tikvice slične velikim krastavcima.
Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina.
Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.
Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.
Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.
Donosimo jedan recept za ukusnu supu od tikvica.
Sastojci:
600 g tikvica
300 g krompira
1 glavica luka
2 režnja bijelog luka
1,5 l vode
2 kašike maslinovog ulja
sol, biber
Priprema:
Nasjeckajte luk na kockice, bijeli luk protisnite, a tikvice narežite na manje komade. Krompir operite, ogulite i narežite na manje kockice.
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte luk, pržite 5 do 7 minuta dok ne omekša. U lonac stavite i bijeli luk te ga pržite pola minute, bitno da ne zagori.
U lonac dodajte tikvice pa sve kratko popirjajte. Dodajte narezani krompir, 2/3 količine vode te sol i biber po ukusu.
Kuhajte 25 - 30 minuta, odnosno dok krompir ne omekša.
Sklonite s vatre te pomoću štapnog miksera usitnite povrće da nastane kremasta juha.
Ako je pregusta, dodajte još malo vode i vratite na vatru da zakuha. Poslužite vruću supu s komadićima preprženog kruha.
Pročitajte više: Recept: Tufahija omiljena slastica bosanske kuhinje