Recept: Fini pire od krompira s nekoliko sastojaka iznenađenja

Recept

Pirekrompir
(Foto:Shutterstock)

Donosimo verziju s keljem i mladim lukom koji po želji možete poslužiti s hrskavim komadićima pržene piletine.

Sastojci:

  • 2 kg krompira
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 10 g sitno nasjeckanog mladog luka
  • 1 srednje velika glavica kelja
  • sol i biber po želji
  • sitno nasjeckani peršun za posipanje
  • prženi komadići piletine za posluživanjež

Priprema:

  1. Kelj naribajte na manje trakice i stavite kuhati u lonac s oko pola litre vode. Kada voda zavrije smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte desetak minuta dok kelj ne omekša.
  2. Ocijedite vodu od kelja, ali sačuvajte tekućinu u kojoj se kelj kuhao.
  3. Tekućinu u kojoj se kelj kuhao vratite u lonac, dodajte još vode, pa stavite kuhati očišćene krompire nasjeckane na kocke otprilike iste veličine.
  4. Kuhajte krompire oko dvadesetak minuta, odnosno dok ne omekšaju.
  5. U drugoj zdjeli ugrijte punomasno mlijeko s nasjeckanim mladim lukom, solju i biberom.
  6. Ocijedite kuhani krompir i pretvorite ga u pire gnječilicom za krompir. Dodajte kuhane trakice kelja i prelijte preko svega mlijeko sa začinima. Dobro promiješajte.
  7. Poslužite sa sitno nasjeckanim peršinom i nešto dodatnog maslaca.

Prijatno!

Pročitajte više: Recept: Punjena pileća prsa – brzo i ukusno (VIDEO)

Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Fini pire od krompira s nekoliko sastojaka iznenađenja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)