Donosimo verziju s keljem i mladim lukom koji po želji možete poslužiti s hrskavim komadićima pržene piletine.
Sastojci:
- 2 kg krompira
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 60 g maslaca
- 10 g sitno nasjeckanog mladog luka
- 1 srednje velika glavica kelja
- sol i biber po želji
- sitno nasjeckani peršun za posipanje
- prženi komadići piletine za posluživanjež
Priprema:
- Kelj naribajte na manje trakice i stavite kuhati u lonac s oko pola litre vode. Kada voda zavrije smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte desetak minuta dok kelj ne omekša.
- Ocijedite vodu od kelja, ali sačuvajte tekućinu u kojoj se kelj kuhao.
- Tekućinu u kojoj se kelj kuhao vratite u lonac, dodajte još vode, pa stavite kuhati očišćene krompire nasjeckane na kocke otprilike iste veličine.
- Kuhajte krompire oko dvadesetak minuta, odnosno dok ne omekšaju.
- U drugoj zdjeli ugrijte punomasno mlijeko s nasjeckanim mladim lukom, solju i biberom.
- Ocijedite kuhani krompir i pretvorite ga u pire gnječilicom za krompir. Dodajte kuhane trakice kelja i prelijte preko svega mlijeko sa začinima. Dobro promiješajte.
- Poslužite sa sitno nasjeckanim peršinom i nešto dodatnog maslaca.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept: Punjena pileća prsa – brzo i ukusno (VIDEO)
Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Fini pire od krompira s nekoliko sastojaka iznenađenja