Dolaskom hladnijeg vremena počinjemo razmišljati i o jelima koja nisu samo lagana, ali imaju veliku nutritivnu vrijednost.
Ovoga puta vam donosimo recept za grah iz rerne. Probajte ovaj recept i oduševit ćete se!
Sastojci:
500 g bijelog graha
30 g suncokretovog ulja
1 kg luka
0.35 g bijelog luka
1 g mješavine začina za kuhana jela
5 g bibera crnog
200 g paradajza
Priprema:
Priprema graha
Grah stavite u lonac, nalijte hladnom vodom i kuhajte do ključanja 15 Min
Kuhanje graha
Ocijedite grah i nalijte vrelom vodom, pa kuhajte dok ne omekša, ali ne i da se raspadne. Nakon toga ga ponovo ocijedite.
Dinstanje i začini
Dok se grah kuha, prodinstajte crni luk na dijelu ulja, pa dodajte so, biber i mljevenu papriku po ukusu.
Zaprška
Skuhani grah propržite u šerpi na ostatku ulja zajedno sa lukom. Dodajte malo vode. Sve ukrčkajte do ključanja.
Priprema za rernu
Dodajte isjeckan bijeli luk i paradajz, pa sve stavite u vatrostalnu zdjelu, prethodno podmazanu uljem.
Zapečeni grah
Grah zapecite u rerni na 200 stepeni, 30 minuta.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept: Piletina sa sosom od limuna