Recept: Ćufte u paradajz sosu

Jedno do onih jela koja svi uvijek rado spremamo za ukusan ručak su ćufte u paradajz sosu.

Za ovakve ćufte bitno je da imamo kvalitetno meso. Idealan prilog uz ovo jelo jeste pire krompir.

Preporučujemo ovaj recept jer je vrlo praktičan i jednostavan.

Sastojci

  • 500 g junećeg mljevenog mesa
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 2 kriške starog hljeba
  • 100 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 70 g prezle
  • svježi peršun
  • sol
  • biber
  • ulje za prženje
  • 8-10 česna bijelog luka
  • 750 ml paradajz sosa
  • kašikice šećera

Priprema

  • Prvo treba narezati hljeb na sitne kockice.
  • Narezane kockice prebaciti u veću posudu, preliti mlijekom, te ostaviti da se hljeb namoči.
  • Za to vrijeme narezati sve ostale sastojke.
  • Crveni luk oguliti i narezati na sitne komadiće.
  • Peršun također usitniti.
  • Bijeli luk oguliti te narezati.
  • Omekšali narezani hljeb dobro izgnječiti prstima.
  • Ubaciti redom meso, crveni luk, jaje, peršun te sve posoliti i pobiberiti po ukusu.
  • Sve dobro izmiješati da se sastojci sjedine.
  • Ubaciti prezlu i opet dobro izmiješati.
  • Napravljenu smjesu podijeliti na 12 jednakih komada i od nje raditi loptice.
  • Zagrijati ulje u tavi te na srednje jakoj vatri popržiti ćufte sa svih strana oko jednu minutu.
  • Nakon toga izvaditi ćufte, te kratko popržiti bijeli luk.
  • Zatim u tavu uliti paradajz sos pa kad prokuha vratiti ćufte.
  • Poklopiti i sve krčkati na laganoj vatri da se umak reducira na pola (minimalno pola sata).
  • Pred kraj sos posoliti i pobiberiti te u njega dodati šećer da neutralizira kiselinu paradajza.
  • Poslužiti uz pire krumpir.

Prijatno!

Pročitajte više: Recept: Sos od šampinjona

Pratite nas na Facebook Miris kuhinje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori