Mnogo je varijanti ove carigrdaske torte i svaka je posebna. Ovaj kolač jedan je od najdražih na našim prostorima.
Postoje i jednostavnije varijante s oblatnama, torta s korama je ipak najbolji izbor.
Potrebno:
12 jaja
15 kašika šećera
14 kašika brašna
200 g oraha
5 kesica vanilin šećera
10 kašika šećera u prahu
500 ml mlijeka
250 g putera
300 g oraha
Priprema:
Umutiti 6 bjelancadi sa 7,5 kašika šećera, 3 kašike brašna, u to dodati ručno mješajući 100 grama oraha i ispeći koru u plehu od električnog šporeta, na papiru za pečenje. Na isti način ispeći i drugu koru. Kad su kore pečene i ohlađene podijeliti ih po dužini tako da dobijete 4 iste kore, piše Noizz.
8 kašika brašna, 5 kesica vanilin šećera, 10 kašika prah-šećera razmutiti u malo mlijeka, prethodno staviti 500ml mlijeka da prokuha i skuhati kao puding. Umutiti puter sa 4 kašike prah-šećera, i u to dodavati jedno po jedno žumance muteći mikserom.
Ohlađeni fil sastaviti sa umućenim maslacem, ručno muteći i na kraju dodati 300 grama oraha. Ovim filom filovati kore i sastaviti u tortu. Premazati tortu i spolja i posuti krupno mljevenim orasima. Ukrasiti je po želji.
Pročitajte više: Recept: Tiramisu, kolač koji svi vole (VIDEO)
Pratite nas na facebook akter.ba – Recept: Carigradska torta