Razmišljate li o odlasku u Njemačku?

Iseljavanje

Razmišljate li o odlasku u Njemačku?
Foto: akter.ba

Njemački standard, uređen sistem, mnoštvo mogućnosti, samo su neke od prvih asocijacija koje se većini jave na spomen Njemačke.

Još ako razgovaramo sa mladim ljudima, vrlo vjerovatno će reći da je to zemlja u kojoj je moguće dobiti kvalitetnije obrazovanje, i gdje je lakše naći posao sa boljim uslovima rada. U Njemačkoj su red i disciplina gotovo opipljivi, i svi kojima je ova zemlja konačno odredište unaprijed su spremni za takve životne i radne uslove. I na kraju, većina osoba će reći kako su stabilnost i sigurniji život za cijelu porodicu možda i najvažnije što ova zemlja nudi.

Za stanovništvo Bosne i Hercegovine migracije, naročito one ekonomske prirode, nisu nepoznanica, a trend iseljavanja u potrazi za boljim životnim standardom u proteklom godinama ne jenjava. Najčešće destinacije već tradicionalno su zemlje zapadne Evrope, i to prije svega Njemačka.

Sredinom prošlog stoljeća, bh. građani koji bi odlazili u Njemačku u domovini su bili poznati kao gastarbajteri, odnosno "radnici gosti". Ovakva migracija je najčešće značila razdvajanje porodica, jer bi u inostranstvo obično išao otac, dok bi majka i djeca ostajala u BiH. Danas, situacija je dosta drugačija. Iseljavaju se cijele porodice i zapravo započinju novi život u Njemačkoj i u potpunosti se asimiliraju u njemačko društvo.

No, bez obzira što se migracija, kako zbog globalizacije tako i brojnih drugih faktora, promijenila kroz vrijeme, asocijacije na Njemačku kao zemlju boljih prilika ostaju iste.

Da li ste i vi među onima koji razmišljaju o odlasku u Njemačku? Otkrijte nam vaše razloge u anketi.

Pročitajte više: Njemačka kao iseljenički san: Kako i koliko gubimo populaciju

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori