Putinova kćerka u tajnosti bila u Austriji?

Tvrde mediji ove države

Kako je to uopšte moguće pitaju mediji, kada se od aprila ove godine Putinova kćerka nalazi na listi osoba kojima je zabranjen ulaz u Evropsku uniju

Pod naslovom "Putinova kćerka tajno u Beču" i nadnaslovom: "Razotkriveno: 4 putovanja s naoružanim čuvarima", austrijski dnevni list Österreich, ali i drugi mediji kao što su Heute i Spiegel i pisali su jučer kako je Katerina Tihonova, kćerka ruskog predsjednika Vladimira Putina, ruskim avionom u tajnosti posjetila Austriju, a da njen let nije najavljen.

Kako je to uopšte moguće pitaju mediji, kada se od aprila ove godine Putinova kćerka nalazi na listi osoba kojima je zabranjen ulaz u Evropsku uniju?

Österreich piše kako je tek sada otkriveno da putovanja u EU s naoružanim čuvarima nisu bila prijavljena.

Poznato da je išla u Njemačku

- Više od 20 puta Putinova kćerka Katerina Tihonova (36) posljednjih je godina putovala avionom u Njemačku. Razlog: Ona je u privatnoj vezi s Igorom Zelenskim, bivšim voditeljem bavarskog Državnog baleta, s kojim ima zajedničko dijete. Nadležnim organima nije prijavljen nijedan od boravaka - ističe austrijski dnevni list.

List dodaje da su od aprila za Tihonovu zabranjena putovanja u EU-zbog ruskog sukoba sa Ukrajinom.

- Ona se nalazi na listi sankcionisanih. Nije samo njen otac, ruski predsjednik usko povezan s Vladom, nego i ona - dodaje list.

Isti izvor u nastavku napominje kako su austrijski dnevni list Der Standard i njemački Papertrail Media izvjestili da je Putinova kćerka nekoliko puta tajno bila i u Austriji, što je dosad bilo nepoznato.

Navodno su, kako pišu navedeni mediji, između 2015. i 2019. godine najmanje četiri puta u avionu koji je sletio u bečku vazdušnu luku, bili ona i njeno obezbjeđenje.

Da li je moguće tako jednostavno letjeti tuđim vazdušnim prostorom?

Dodaju kako je također više puta prenoćila u luksuznim hotelima u poznatom austrijskom skijaškom centru Kicbil.

- Ako niko drugi onda su ljudi zaduženi za sigurnost iz predsjedničke garde, koji su uvijek naoružani, bili ti koji su morali da prijave njen dolazak. To nisu učinili u Njemačkoj. Ali ni Ministarstvu vanjskih poslova, prema tome što pišu mediji, ništa nije poznato o tome, dok se Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva na zaštitu podataka - ističe Österreich.

Riječ je o austrijskim ministarstvima. Ali medijima, kako navode, nije baš jasno da li je zaista moguće tako jednostavno letjeti tuđim vazdušnim prostorom i sletati gdje god to neko zaželi, bez da iko to zna i primjeti? I to još s do zuba naoružanim čuvarima.

Sve zajedno zvuči gotovo nevjerovatno, gotovo groteskno, kada iz ličnog iskustva svi dobro znamo kako izgledaju i koliko su stroge i ponekad nervirajuće kontrole putnika na aerodromima, pišu austrijski mediji. Jer na detektorima za metal gotovo sve zvoni, pa na kontroli skidamo ne samo prstenje, satove, narukvice, cipele itd. nego nam oduzimaju i pincete, makaze za nokte, sve što bi u zraku moglo postati opasno.

IZVOR:AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori