“Radimo na tome” Biden se zalaže za summit s Putinom

Radimo na tome"Biden se zalaže za summit s Putinom
SAD i Rusija nedavno su uvele sankcije. Kako bi deeskalirao situaciju, američki predsjednik Biden želi se u junu sastati s ruskim kolegom Putinom.

SAD i Rusija nedavno su uvele sankcije. Kako bi deeskalirao situaciju, američki predsjednik Biden želi se u junu sastati s ruskim kolegom Putinom. Nekoliko zemalja EU već je ponudilo domaćinstvo.

Na svom prvom putovanju u Europu, sljedeći mjesec, američki predsjednik Joe Biden nada se summitu koji je predložio s šefom Kremlja Vladimirom Putinom . "To je moja nada i očekivanje", rekao je Biden u Bijeloj kući. 

"Radimo na tome."

Do sada je Putin držao otvorenu odluku o takvom sastanku na najvišem nivou. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov optužio je Sjedinjene Države za "poduzimanje neprijateljskih koraka" na državnoj televiziji u četvrtak. Zbog toga je teško prihvatiti mogući summit.

Biden je Putinu sastanak već predložio telefonskim pozivom sredinom aprila. Prema Bijeloj kući, cilj ljetnog sastanka u europskoj trećoj zemlji trebao bi biti "rasprava o čitavom nizu pitanja s kojima se suočavaju Sjedinjene Države i Rusija ". 

Nekoliko zemalja EU već je ponudilo domaćinstvo.

Putin

Zemlje su jedna drugoj nametnule sankcije

Ubrzo nakon prijedloga Bidenovog summita , SAD su protjerali deset ruskih diplomata i uveli nove sankcije u znak odmazde zbog hakerskih napada koji se pripisuju Moskvi i miješanja u američke izbore . Rusija je odgovorila protjerivanjem deset američkih diplomata i uvođenjem sankcija SAD-u. Uz to, vlada u Moskvi izdala je zabranu ulaska visokim američkim vladinim dužnosnicima.

U jednom intervjuu prethodno je američki predsjednik već odgovorio potvrdno na pitanje smatra li šefa Kremlja Vladimira Putina "ubojicom" . Biden je više puta naglasio da ne želi eskalaciju s Rusijom, ali da postupci Moskve imaju posljedice. Biden, koji je na toj funkciji od 20. januara, već je najavio oštriji kurs prema Rusiji tokom predizborne kampanje.

Njegovo prvo putovanje u inostranstvo vodit će američkog predsjednika na summit G7 (11.-13. juna) u Velikoj Britaniji i glavni sastanak NATO-a (14. juna) u Belgiji . Top sastanak s EU i planira se u Bruxellesu . 

Putovanjem Biden želi naglasiti svoj cilj oživljavanja transatlantskih odnosa i suradnje sa saveznicima.

Pročitaj više: State Department o izjavama Bidena o događajima iz 1915.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)