Putin obišao mobilizirane regrute da im “podigne moral”, pucao iz snajpera

Podrška

Ruski predsjednik Vladimir Putin u jučer je pregledao poligon za obuku mobiliziranih trupa i prikazan je kako puca iz snajperske puške u snimci koja je očito trebala pokazati njegovu ličnu podršku vojnicima koji idu u borbu u Ukrajinu.

Putina je na putovanju u Rjazanj, jugoistočno od Moskve, pratio ministar obrane Sergej Šojgu, koji ga je izvijestio o tome kako se ljudi obučavaju, saopćeno je iz Kremlja.

Na snimkama se vidi lik koji je izgledao kao Putin kako leži na zemlji i puca iz puške. U sljedećem kadru se vidi kako Putin briše prašinu sa svog kaputa, tapše vojnika po ramenu i želi mu sreću.

Posjet je uslijedio dan nakon što je Putin podigao ratni položaj Rusije i proglasio vanredno stanje u četiri okupirane regije Ukrajine koje je prošlog mjeseca odlučio pripojiti u koraku koji su Ukrajina, njezini saveznici i Generalna skupština Ujedinjenih naroda osudili kao nezakonit.

Suočen s nizom poraza u ratu, Putin je prošlog mjeseca proglasio "djelomičnu mobilizaciju" kako bi pozvao stotine hiljada dodatnih vojnika.

Nastavljalo se haotično, s čestim slučajevima da su pozivi otišli pogrešnim ljudima, a čak je i Putin bio prisiljen priznati pogreške. Stotine hiljada Rusa pobjeglo je u inostranstvo kako bi izbjegli mobilizaciju.

Putin je prošlog petka rekao da će mobilizacija biti gotova u roku od dvije sedmice. U četvrtak je naredio svim ruskim regijama da učine više kako bi podržali potrebe vojske i naglasio da sve mobilizirane treba poslati na frontu s odgovarajućom opremom.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori