Glasnogovornica Bijele kuće, Psaki zbjegavala osuditi Izrael

Psaki je na dnevnoj konferenciji za medije u Bijeloj kući odgovarala na pitanja o eskalaciji tenzija u istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem)

Glasnogovornica Bijele kuće zbjegavala osuditi Izrael uprkos pitanjima novinara
Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije željela osuditi izraelske raketne napade u kojima je poginulo više od 100 Palestinaca

Psaki je na dnevnoj konferenciji za medije u Bijeloj kući odgovarala na pitanja o eskalaciji tenzija u istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem)

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije željela osuditi izraelske raketne napade u kojima je poginulo više od 100 Palestinaca, uključujući i djecu, uprkos ponovljenim pitanjima novinara, javlja Anadolu Agency (AA).

Psaki je na dnevnoj konferenciji za medije u Bijeloj kući odgovarala na pitanja o eskalaciji tenzija u istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem).

Na pitanje zašto administracija Joea Bidena nije osudila izraelske napade na palestinsku djecu, Psaki je rekla da pokušavaju smiriti tenzije.

"Svaki put kad tenzije porastu, smrt civila, djece, za nas predstavlja tragediju. Razgovarajući s liderima u regiji radimo na smanjenju tenzija i pronalaženju trajnijeg rješenja", rekla je Psaki.

Izbjegavajući osudu izraelskih napada, Psaki je kazala da je njihov stav o podršci dvodržavnom rješenju ostao nepromijenjen.

Podsjetila je da je američki predsjednik Joe Biden jučer telefonom razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Biden je tada rekao da Izrael ima legitimno pravo da se brani. Kao što znate, raketni napadi Hamasa na civilne četvrti nisu legitimna odbrana. Biden je također naglasio značaj poduzimanja napora na smanjenju tenzija u regionu", rekla je Psaki.

Jedno od pitanja novinara glasilo je: "Bidenova administracija neprestano govori o pravu Izraela na samoodbranu, ali ništa ne možemo čuti o pravu Palestinaca na samoodbranu. Zar Biden ne vjeruje da i Palestinci imaju pravo da se brane?".

Psaki je na to kazala da palestinski pokret Hamas izvodi raketne napade.

"Oni nasiljem dovode u opasnost živote Palestinaca. Biden je u jučerašnjoj izjavi naglasio značaj napora na uspostavljanju mira između Izraela i Palestine. Svaka civilna žrtva i svaka prijetnja životu za nas je tragedija", rekla je.

- Psaki uporno izbjegavala osuditi Izrael

Novinar je na to kazao da u izjavi nije čuo ništa o tome da i Palestinci imaju pravo da se brane, na što je Psaki odgovorila riječima: "Zar Hamas ne izvodi ove napade?".

"Dopustite mi da svoje pitanje formulišem na drugi način. Bidenova administracija stalno osuđuje raketne napade Hamasa. Da li Bijela kuća osuđuje protjerivanje Palestinaca iz njihovih domova?", glasilo je pitanje novinara.

Psaki je na to kazala da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan mnogo puta pokretao ovo pitanje, dodajući da je njihov glavni cilj smanjiti tenzije u regiji.

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze dostigao je 103, uključujući 27 djece, a broj ranjenih iznosi 580.

Palestinske grupe otpora su izraelskoj policiji dale rok da se do 18 sati 10. maja povuče iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem).

Izraelske snage se nisu povukle u zadanom roku, nakon čega je uslijedio sukob i napadi izraelskih snaga na Gazu.

Tenzije su porasle u naselju Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu od prošle nedjelje, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Palestinci koji protestuju u znak solidarnosti sa stanovnicima Sheikh Jarraha na meti su izraelskih snaga.

Izrael je okupirao Istočni Al-Quds tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine, radi se o potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori