Prvi čovjek Mercedesa: Hamilton je kao dijete bio žrtva rasizma

Hamilton kao dijete imao velike probleme

Prvi čovjek Mercedesa Toto Wolff kaže da je jedan od najboljih vozača u historiji Formule 1 Lewis Hamilton u mlađim danima često bio žrtva rasističkih uvreda i da ga je to kroz godine učinilo snažnom osobom i ličnošću kakva je danas.

On je otkrio da je Hamilton kao dijete imao velike probleme s roditeljima "bijele djece", koja su branila svojim sinovima da se s Hamiltonom druže zbog boje kože.

"Znam da su vrijeđanja posebno bila izražena u karting utrkama, a roditelji 'bijele djece' su branili svojim sinovima da se druže s Hamiltonom jer je imao drugu boju kože. Te su stvari, naravno, ostavile trag na Lewisu", izjavio je Wolf.

Navodi se dalje kako mu je takav pristup, iako je s jedne strane smetao, zapravo pojačao želju da pokaže kvalitet za volanom.

"Za njega su utrke način da ispolji svoj kvalitet i ličnost. Sada je utjecaj spoljnih faktora na njega mnogo manji, ali glad i želja za pobjedom su još uvijek ogromni", dodao je prvi čovjek Mercedesa.

Britanskom vozaču je nedavno u posljednjem krugu odlučujuće utrke izmakla osma titula prvaka, a podsjećamo, prvi put u karijeri naslov prvaka je osvojio Nizozemac Max Verstappen.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)