Protest prosvjetnih radnika u Beogradu

Protest prosvjetnih radnika u Beogradu
Foto: FENA/TANJUG

Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije protestovala je u utorak ispred Skupštine i Vlade Srbije, zahtijevajući smanjenje broja učenika u odjeljenjima na najviše 24, jer će tako, kako kažu, nastava biti kvalitetnija.

Na protestu pod sloganom "Ne odustajemo", pored tog osnovnog zahtjeva, prosvjetari su tražili i pravednije platne razrede, kao i povećanje plate prosvjetnim radnicima.

Predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika Jasna Janković rekla je da je danas dostavljen dopis predsjedniku Srbije, Vladi kao i parlamentu u kojem su izložili svoje zahtjeve i ukazali na određene članove zakona koji podrazumijevaju da broj učenika u razredima bude 24, a ne 30 ili 33, koliko ih sada ima.

Ona, takođe, smatra da period pandemije, u kojem su se učenici škola dijelili po grupama, najbolje ukazuje na potrebu da se broj učenika smanji.

"Dijelili smo učenika jer ih je bilo previše u učionicama, trebalo bi da je sada svima jasno da je neodrživo imati kvalitetno obrazovanje sa tim brojem", rekla je Janković.

Dopis sa zahtjevima Unije, koji je poslat predstavnicima vlasti, potpisalo je 30.000 članova Unije sindikata Srbije, a inicijativa za ispunjenje tih zahtjeva počela je u junu.

Okupljeni članovi Unije iz Beograda i više gradova Srbije nastavili su protestnu šetnju do Vlade Srbije, odnosno do Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, prenosi Tanjug.

Izvor: FENA

Pročitajte više: Beograd: 16 tinejdžera bez svijesti pronađeno na žurci

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori