Pronađena crna kutija, Brigadir: Pretpostavljamo da je letjelica nosila bombu

Crna kutija

Pronađena crna kutija
Foto: Index

NAČELNIK Odjela Vojne policije GS-a OS-a RH Vlado Kovačević potvrdio je kako je poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

"Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače - električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čiji su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga, bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je - izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije", rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Upitan u kakvom je stanju crna kutija, Kovačević je rekao da postoje djelomična manja oštećenja. Crna kutija bi trebala dati podatke o letu i radu raketnog motora. Kovačević je rekao kako za sada ne može reći tko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija. "Nakon vještačenja ćemo imati podatke, ovo sada bi bile samo pretpostavke", rekao je.

"Pretpostavljamo da je letjelica nosila eksplozivnu napravu"

"Današnjim razgovorom možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti", naveo je Kovačević, pojasnivši kako se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi, pa je stoga, po svemu sudeći, letjelica bila s drugom namjenom, a ne obavještajnom, kako se do sada mislilo. 

"Georadar je danas napravio snimku i kroz snimku ćemo dobiti konačne podatke", rekao je. 

Čitanje crne kutije

Čitanjem kutije bavit će se, kaže, vojni stručnjaci iz zrakoplovstva, uključit će se i stručnjaci s Fakulteta strojarstva, znanstvenici, a nije isključena suradnja ni s partnerskim zemljama koje imaju iskustvo u tome.

"Za sada smo sami na terenu - tu su Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, vojne policije i drugih postrojbi HV-a", ustvrdio je Kovačević. 

O evakuaciji studenata iz paviljona koji je najbliži mjestu pada letjelice

Danas je evakuiran jedan paviljon studentskog doma. Kovačević tvrdi da je studentski dom "Stjepan Radić" siguran.

"Danas smo dali težište na sigurnosti, izvadili smo sigurnosnu kutiju, postoje još određene sigurnosne zapreke koje možemo očekivati, iako je to samo pretpostavka. Što se tiče osiguranja studentskog doma, on je siguran, južni dio je evakuiran i za sada će ostati na tome", zaključio je brigadir Vlado Kovačević. (Izvor: Index.hr)

Pročitajte više: Hrvatske službe: “Letjelica je u naš zračni prostor došla iz Mađarske”

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori