Prije 40 godina objavljen je jedan od najprodavanijih albuma u historiji

Muzika

Prije 40 godina objavljen je jedan od najprodavanijih albuma
Screenshot: YouTube

MIJEŠAJUĆI rock, pop i R&B kao nitko prije, Michael Jackson je prije 40 godina objavio Thriller, album koji će postati jedan od najprodavanijih u historiji i svojim audiovizualnim ambicijama definirati novo muzičko doba. Thriller je objavljen 30. novembra 1982. i do danas je prodan u više od 100 miliona primjerka. Jacksonu je donio status "kralja popa" i postao muzičko nadahnuće mnogima. 

Saradnja iz koje su frcale iskre

Unatoč brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Jacksonova popularnost nije bila ugrožena, a na muzičkoj platformi Spotify njegova se muzika i danas streama više od 35 miliona puta mjesečno. 

"Michael je neko kome se divim. On je nestvaran, znate? Kad sam počeo baviti se muzikom, tome sam težio, poput svakog drugog muzičara", izjavio je nedavno kanadski hitmejker The Weeknd.

Za mnoge čarolije s Thrillera zaslužan je producent Quincy Jones, iako izdavačka kuća Epic Time nije bila oduševljena jer je Jones dolazio iz jazza, žanra čija je prodaja bila "kikiriki" u očima muzičke industrije. No između Jacksona i Jonesa razvila se saradnja u kojoj su, u jednom slučaju i doslovno, frcale iskre. 

"Kad smo završavali pjesmu Beat It, radili smo pet noći i dana bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se doslovno zapalili", rekao je Jones svojedobno u razgovoru za Rolling Stone. 

Prijetnje MTV-ju

Thriller se, unatoč silnom uspjehu na pop ljestvicama, nije u prvi mah uspio probiti na muzički kanal MTV, koji nije želio prikazati video za drugi singl s albuma, megahit Billie Jean, uz obrazloženje da se crnačka muzika "ne uklapa" u njegov program kojim dominira rock, a njime dominiraju bijelci. 

Šef Jacksonove izdavačke kuće Walter Yetnikoff zaprijetio je da će javno osuditi MTV kao rasistički i svim muzičarima iz njegovog kataloga, uključujući i rokere, zabraniti da se ondje emitiraju. Yetnikoff je dobio bitku s MTV-jem, ali se ubrzo sukobio i sa samim Jacksonom jer je muzičar želio milion dolara za snimanje videa za zadnji singl s albuma, pjesmu Thriller.

Jackson je želio raditi s priznatim filmskim rediteljem Johnom Landisom, dok je Yetnikoff smatrao da cijela priča nema smisla jer je album već odavno bio na broju jedan. "No Michael je imao viziju i bio je svojeglav", rekao je Olivier Cachin, autor dvije knjige o Jacksonu.

Rezultat je bio videospot od 14 minuta, poput mini-filma, a premijeru je imao u holivudskom kinu pred desecima slavnih. I ne samo da je Jacksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtvace iz njihovih grobova nego je pokrenuo i novu granu muzičkog biznisa - ekstravagantne i ambiciozne videospotove koji su definirali pop kulturu u iduća dva desetljeća. 

Izvor: Index.hr

Povezane vijesti: Princeza Diana i Michael Jackson: Posebno prijateljstvo u svijetu slavnih

Pratite nas na facebook akter.ba -Prije 40 godina objavljen je jedan od najprodavanijih albuma u historiji

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori