Južna Afrika šalje 30 bijelih nosoroga u Ruandu

Trideset bijelih nosoroga prebačeno je u ponedjeljak iz Južne Afrike u Ruandu Boeingom 747, rekli su sagovornici.

Životinje su putovale 3.400 kilometara od južnoafričkog privatnog rezervata divljači Phinda do Nacionalnog parka Akagera u istočnoj Ruandi. Krenuli su na ovo 40-satno putovanje nakon mjeseci priprema, saopštila je dobrotvorna organizacija African Parks, koja je bila uključena u operaciju.

"Morali smo ih smiriti kako bismo smanjili njihov stres, koji je sam po sebi rizičan, i nadgledati ih", rekao je izvršni direktor African Parks Peter Fearnhead.

Zašto su nosorozi prebačeni?
Bio je to dio programa za obnavljanje populacije bijelih nosoroga, desetkovane krivolovom od 1970-ih.

Također su ponovo uvedeni u Nacionalni park Akagera lavovi i crni nosorozi, vrste koje su izumrle na tom području zbog krivolova i uništavanja staništa 1980-ih i 90-ih godina.

U parku žive i afrički slonovi, afrički bivoli, žirafe Masai i više od 490 vrsta ptica.

Zašto je bijeli nosorog ugrožen?
Južni bijeli nosorog, jedna od dvije podvrste bijelog nosoroga, smatra se "skoro ugroženim" od strane Međunarodne unije za razgovor o prirodi (IUCN).

Prema Svjetskom fondu za divlje životinje (WWF), trenutno u svijetu postoji 20.000 južnih bijelih nosoroga. Populacija bijelog nosoroga smanjila se za 12 posto između 2012. i 2017.

Druga podvrsta, sjeverni bijeli nosorog, na rubu je izumiranja, a preostale su samo dvije ženke. Naučnici pokušavaju da spasu ovu vrstu sakupljajući jaja od jedne od dve preživjele ženke i spermu od dva preminula mužjaka kako bi stvorili embrione u dosad neviđenom programu uzgoja.

Glavna prijetnja ovim životinjama je ilegalni krivolov. U Južnoj Africi je 1000 nosoroga ubijeno između 2013. i 2017. zbog velike potražnje za njihovim rogovima u određenim azijskim zemljama, uglavnom u Kini i Vijetnamu.

PROČITAJTE VIŠE: EU zabranila letove iz Južne Afrike zbog novog soja COVID-a-19

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori