Pravila u Njemačkoj: Evo do kojeg iznosa smijete uzeti novac koji pronađete na ulici

Njemačka

Evo do kojeg iznosa smijete uzeti novac koji pronađete na ulici
Foto: freepik

Ako ljudi koji pronađu novce na ulici često spreme u džep, Njemačka je definirala i taj zakon koji propisuje do koje se cifre 'legalno' ne mora prijaviti pronalazak.

Kako prenosi Fenix Magazin, kovanice i sve manje od 10 eura smije se zadržati jer se radi o premalim iznosima, no svaki iznos iznad 10 eura građanin mora prijaviti lokalnom uredu za izgubljene i nađene stvari ili policijskoj postaji.

Pronalaznici bi i u tom slučaju ipak mogli 'dobiti' pronađeni novac, no samo ako se nijedan vlasnik ne prijavi u roku od šest mjeseci. Ipak, ako se vlasnik javi, nalaznik ima pravo na pet posto od iznosa do 500 eura ili tri posto na iznos iznad 500 eura.

Slučaj iz Baden-Wurttemberga potvrdio je upravo to - čovjek je policiji donio ruksak sa 130.000 eura kojeg je pronašao na ulici zbog čega je bio i nagrađen kada je vlasnik pronađen.

Kada je riječ o Njemačkoj željeznici, osoba ima pravo na naknadu samo ako roba ima vrijednost višu od 50 eura. Do vrijednosti od 500 eura dobiva se nagrada od 2,5 posto, a iznad 500 eura 1,5 posto, pri čemu se osoblju mogu predati i predmeti.

Ako se osoba ipak odluči za uzimanje pronađenog novca, pronevjera se može kazniti kaznom zakona do tri godine.

Pročitajte više: U centru Sarajeva: Pokušao na prevaru podići tuđi novac, pa se “zakucao” u vrata

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori