Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica, čije porijeklo dolazi s Bliskog Istoka. Prave se u različitim varijantama. U tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept koji vam donosimo poseban je po tome što je jedinstven.
Sastojci:
- 250 ml rijetkog pekmeza
- 250 ml ulja
- 250 ml mlijeka
- 250 g brašna
- 100 g mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Agda:
- 300 g šećera
- 450 ml vode
- 2 kašike pekmeza
Priprema:
Pekmez, ulje i mlijeko staviti u šerpu i kuhati dok ne proključa.
U tekućinu dodati brašno i stalno miješati.
Dodati orahe, prašak za pecivo i vanilin šećer.
Ostaviti da se malo ohladi pa oblikovati hurmašice i poredati u tepsiju.
Peći na 200 stepeni dok ne porumene.
Skuhati agdu od šećera, vode i pekmeza i tople hurmašice zaliti toplom agdom
Pročitaj više: Recepti: Rolat s džemom od maline