Požari bjesne u Turskoj i južnoj Evropi: Krik za pomoć (VIDEO)

Dok požari bjesne u Turskoj i južnoj Evropi, lokalni zvaničnici mole za pomoć
Foto: Anadolija

Šestog dana vatrene stihije na jugu Turske, Evropska unija i susjedne zemlje poslale su u ponedjeljak avione da pomognu u kontroli požara, dok su stanovnici i lokalni zvaničnici molili vladu da im osigura više resursa za gašenje požara.

U požarima u područjima oko južnog grada Antalye i dijelova turske tirkizne obale do sada je poginulo osam ljudi, sravnjeni su sa farmama i kilometrima borove šume, a na vrhuncu turističke sezone prisiljene evakuacije iz sela, gradova i odmarališta.

Spasioci su se utrkivali u spašavanje životinja jer je stoka živa spaljivana. Satelitske fotografije pokazuju ogromna područja nekad zelene obale sada izgledaju crno i stravično.

Mugla, Turska, 2. avgusta (Erdem Sahim/EPA-EFE/Shutterstock)

Požari u Turskoj dolaze usred toplotnog talasa koji je spalio veći dio južne Evrope , uz požare u Grčkoj i na italijanskom ostrvu Sicilija, zajedno sa upozorenjima na toplinu u više zemalja. 

Turske vlasti saopćile su da su u prošloj sedmici stavile pod kontrolu više od 100 požara, čak i kada su u ponedjeljak izbili novi.

“Vatra nije gotova. Vatra je sve jača ”, rekao je Muhammet Tokat, okružni načelnik u provinciji Mugla, u video zapisu koji je u ponedjeljak objavio na internetu iz obalnog područja udaljenog 20 milja istočno od grada Bodruma, dok su se veliki nanosi dima prelijevali iznad mora iza njega.

“Nijedan naš krik za pomoć od juče nije imao odgovora. Još uvijek nema zračnih intervencija ”, rekao je. “Molim vas, može li naša država učiniti ono što je potrebno da država učini? Moraju spasiti ovu zemlju, ove ljude, ovu zajednicu od patnje. ”

Ljudi hodaju 2. avgusta u selu Kalemli uništenom u požaru u blizini Manavgata, Turska (AP)

Vatrogasci su primorani da rade u nemogućim uslovima, suzbijajući požare u planinskim područjima do kojih mogu doći samo avioni ili helikopteri. Najmanje dvoje je poginulo.

U isto vrijeme, vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koja je propovijedala mantru o samodostatnosti Turske, suočila se sa sve većim bijesom nakon što je priznala da nema vlastiti vatrogasni avion za raspoređivanje, što je dovelo do pritužbi da nije spremna za krize i njen odgovor je odgođen.

Dok se hashtag "#helpTurkey" posljednjih dana pojavio na Twitteru, vladini zvaničnici naljutili su se na pomisao da Turska nema resurse da si sama pomogne. “Naša Turska je jaka. Naša država stoji visoko ”, napisao je u ponedjeljak na Twitteru Fahrettin Altun, Erdoganov glasnogovornik , čak i dok se armija vatrogasaca i dobrovoljaca borila da zadrži liniju na velikom području južne Turske.

Rusija, Ukrajina i Azerbejdžan već su poslali avione. Španija i Hrvatska takođe su se obavezale da će poslati avione.

Bekir Pakdemirli, turski ministar poljoprivrede i šumarstva, rekao je u ponedjeljak da je 16 aviona, zajedno s desetinama helikoptera, bespilotnih letjelica i druge opreme, raspoređeno za borbu protiv požara. No, vlažnost je ostala neobično niska, uzrokujući sušne uvjete koji će se nastaviti barem do utorka, rekao je.

Vatre su u potpunosti spalile barem jedno naselje u gradu Gundogmus, u podnožju sjeveroistočno od grada Antalije, i prisilile evakuaciju iz nekoliko drugih četvrti. 

"Ako Gundogmus izgori, planine Zapadni Taurus će izgorjeti", rekao je Mehmet Ozeren, lokalni gradonačelnik, u izjavama koje je citirala novinska kuća Birgun.

Drugi gradonačelnik, Ahmet Aras, objavio je video zapis iz vožnje u blizini Cokertmea, gdje su požari bjesnili ispod autoputa. 

"Ovdje živimo u paklu", rekao je. „Ovdje se ništa ne može učiniti. Ruke su vam potpuno vezane; ovdje mogu intervenirati samo avioni i helikopteri. Ali sada je prekasno za to. ”

Južnije, u blizini ljetovališta Marmaris, Sedef Yilmaer (30), stanovnik i lokalni vlasnik hotela, bio je među volonterima koji su žrtvama požara pružali vodu i druge zalihe, dok su drugi volonteri sjekli drveće kako bi spriječili širenje plamena. 

Vatrogasna vozila nisu mogla doći do vrhova brda, a u ponedjeljak je vidio samo nekoliko helikoptera kako ispuštaju vodu. 

"Nema dovoljno", rekao je u telefonskom intervjuu u ponedjeljak popodne. 

"Ne postoji vlada i nema upravljanja krizom."

Grčka doživljava "najgori toplotni val od 1987. godine", rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis u ponedjeljak novinarima, misleći na sedmicvu dana toplog vremena u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi. 

Uprkos visokoj temperaturi ove sedmice, Mitsotakis je savjetovao Grke da isključe klima -uređaje i uštede energiju kako bi izbjegli nestanke struje.

U Italiji su neke lokalne vlasti rekle da su požare koji besne po Siciliji možda izazvali palikuće. Ako je tako, trebali bi dobiti doživotnu kaznu, rekao je u subotu novinarima regionalni guverner Nello Musumeci.

Europska agencija za okoliš upozorila je da su klimatske promjene povećale rizik od šumskih požara u većem dijelu Europe, a Turska je jedna od najugroženijih zemalja.

Izvor: washingtonpost

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)