Potvrđena oslobađajuća presuda Milenku Gojgoloviću za silovanje u Vlasenici

VRHOVNI SUD RS

Tužilaštvo BiH je 2019. godine podiglo optužnicu protiv Gojgolovića, potom je predmet prebačen na Okružni sud u Istočnom Sarajevu

Vrhovni sud RS donio je drugostepenu presudu i potvrdio odluku Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, kojom je Milenko Gojgolović oslobođen optužbe da je u ljeto 1992. godine silovao zatočenicu logora “Sušica” u Vlasenici i nečovječno postupao prema istoj, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je u septembru 2021. godine donio prvostepenu presudu i oslobodio krivice Gojgolovića, kojem se na teret stavljalo da je, kao nekadašnji pripadnik Teritorijalne odbrane Vlasenica, kasnije Vlaseničke lake pješadijske brigade pri Drinskom korpusu Vojske RS (VRS), u junu 1992. godine u krugu logora “Sušica” silovao i tukao zatvorenicu ovog logora.

Nedostatak dokaza

- Vrhovni sud RS donio je presudu u predmetu Milenko Gojgolović tako što je potvrdio odluku Okružnog suda u Istočnom Sarajevu - kazali su iz ovoga suda za BIRN BiH.

Ranije je advokat Miodrag Stojanović kazao za BIRN BiH da je prvostepena presuda objavljena usmeno, te da je, usljed nedostatka dokaza, Gojgolović oslobođen.

Tužilaštvo BiH je 2019. godine podiglo optužnicu protiv Gojgolovića, potom je predmet prebačen na Okružni sud u Istočnom Sarajevu, gdje mu se i sudilo.

Bez mogućnosti žalbe

Gojgolović je prošle godine bio i svjedok Odbrane na suđenju Radetu Gariću, kojeg je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora za zločine počinjene u Vlasenici i nad Srebreničanima.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori