Posjetite Tjentište i Spomenik Bitke na Sutjesci

Ove godine morate posjetiti Tjentište i Spomenik Bitke na Sutjesci. Spomenik sjeća na bitku na Sutjesci koja je bila jedna od najtežih borbi partizanskih snaga protiv njemačko-talijanskih trupa. "Peta neprijateljska ofanziva", kako se bitka zvala, odvijala se od 15. maja do 15. juna 1943. godine. Bitka se održavala na prostorima Crne Gore, istočne Hercegovine i istočne Bosne. Završne i najkrvavije borbe su se odigrale upravo na području rijeke Sutjeske i planina koje je okružuju. tjentište

Spomenik ima za namjeru podsjetiti na žrtve koje su podnešene u borbi protiv fašizma, a s ciljem stvaranja novog druptvenog poretka i klasne svijesti. Bitka na Sutjesci bila je ona u kojoj su okružene jedinice Narodnooslobodilače vojske Jugoslavije uspjele da izvrše proboj nad neprijateljem. U ovoj borbi izginulo je nekoliko hiljada partizana i ranjenika. Komemoriranjem ovog događaja, mogao se stvarati mit o snazi jugoslovenskih naroda i spremnosti na vlastito političko samoodređenje. U tu svrhu je otvoren nacionalni park i podignut memorijalni kompleks na Sutjesci. Središte predstavlja spomenik Miodraga Živkovića. Saćinjen je od dvije simetrične i apstrahirane forme koje predstavljaju obale rijeke Sutjeske. Izlomljenim oblicima spomenika, sugerisan je "proboj" Partizana, kao i njihova pobjeda.

Tokom rata 1992. - 1995. godine mnogi spomenici u memorijalnom parku su uništeni pod naletom vojske. Jedino je središnji spomenik ostao čitav, navodno uslijed nedostatka eksploziva. Nacionalni park Sutjeska je danas jedan od rijetkih primjera gdje se radi na institucionalnoj obnovi i revitalizaciji spomenika NOB-a.

Pročitajte više: Zaboravljeni i raspadajući spomen – park GARAVICE u Bihaću

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)