Poplave u Njemačkoj: Pokrenute opsežne spasilačke akcije

Poplave u Njemačkoj: Spasilački napori se povećavaju kako se razaranje širi na nova područja
Poplava je uništila infrastrukturu i opustošila gradove širom Njemačke Foto: dw.com

Spasilačke akcije nastavljene su širom regije u zapadnoj Njemačkoj pogođenoj razornim poplavama. Kriza je dodatno eskalirala, jer su dijelovi istočne Njemačke i Austrije sada poharani poplavnim vodama.

Osoblje za hitne slučajeve u zapadnoj Njemačkoj ovog je vikenda pokrenula opsežne spasilačke akcije, jer masovne poplave  ostavljaju trag razaranja u regiji. 

Do sada je prijavljeno najmanje 150 mrtvih. Ovo uključuje najmanje 110 ljudi u njemačkoj pokrajini Rajna-Palatinat i 43 u susjednoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija. 

Više od 850 vojnika iz njemačke vojske pomaže u naporima za pomoć. 

Dopisnici DW opisuju uništavanje i napore za čišćenje

Dopisnici DW-a bili su na terenu u teško pogođenim područjima u subotu, gdje su bili svjedoci i razaranja od poplave i napora na čišćenju.

Reporterka DW-a Giulia Saudelli otišla je u teško pogođeno područje Ahrweilera, gdje se sastala sa lokalnim stanovništvom. Mještani su joj opisali užas kad su vidjeli njihove domove i uništene kompanije.

Aleksandar Petrovski, vlasnik lokalne prodavnice igračaka, opisao je kako je njegova radnja bila prekrivena sa gotovo "jedan metar vode". 

Saudelli je rekao da su dobrovoljci iz Ahrweilera doveli traktore i kamione kako bi očistili smeće od katastrofe. 

Kate Brady iz DW-a također je bila u Ahrweiler-u, gdje je rekla da je "opseg razaranja porazan". Opisala je kako su lokalni vlasnici kuća promatrali kako poplavne vode okružuju njihovu kuću "iz svih pravaca". 

Kate Martyr iz DW-a izvijestila je u subotu o tragičnoj sceni u gradu Sinzig, gdje je 12 osoba umrlo nakon što su ih poplavne vode zarobile u domu za osobe s invaliditetom.

Steinmeier, Laschet posjećuju pogođena područja

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, zajedno s premijerom države Sjeverna Rajna-Vestfalija Arminom Laschetom, posjetio je Erftstadt, grad koji je poplava opustošila. 

"Žalimo s onima koji su izgubili prijatelje, poznanike, članove porodice - vaša sudbina slomila nam je srca", rekao je Steinmeier tokom posjete. 

Laschet je obećao brzu pomoć žrtvama onoga što je nazvao "katastrofom stoljeća". 

Laschet je bio prisiljen ispričati se nakon što je videozapis na kojem se smijao tijekom posjete kružio mrežom, što je razljutilo korisnike društvenih mreža. Laschet, kancelarski kandidat kršćanskih demokrata desnog centra (CDU), nada se da će ove jeseni naslijediti Angelu Merkel u ulozi kancelara. 

Poplave se šire na istočnu Njemačku, Austriju

Pored zapadne Njemačke, poplava se u subotu proširila i na dijelove istočne Njemačke i Austrije.

Obilne kiše uzrokovale su poplave u dijelovima saksonskog Switzeranda, popularnog brdskog područja za turiste smješteno jugoistočno od Dresdena. 

Poplave su posebno pogodile saksonske gradove Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schöna i Gohrisch. Željeznička pruga između Bad Schandaua i češkog grada Decin privremeno je zatvorena zbog situacije.

Vatrogasci i ostalo osoblje za hitne slučajeve također su požurili na lice mjesta u Gornjoj Bavarskoj, koja se nalazi u južnoj njemačkoj pokrajini Bavarska.

Gornjobavarski okrug Berchtesgadener Land proglasio je poplavu situacijom katastrofe, usred izvještaja o potopljenim ulicama i klizištima. Najmanje jedna osoba je umrla zbog poplava.

Poplave su pod velikim utjecajem i na austrijski grad Hallein.

Broj belgijskih žrtava raste, a holandske regije u stanju pripravnosti

Napori za potragu i spašavanje nastavljeni su u susjednoj Belgiji , a najmanje 103 osobe nestale su od subote. Potvrđeni broj poginulih u poplavama u zemlji porastao je na 27. 

Belgijski premijer Alexander de Croo posjetio je u subotu mjesta s nekim od "neviđenih" šteta od poplave, zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Nizozemska južna pokrajina Limburg dovedena je u stanje pripravnosti zbog poplave. Premijer Mark Rutte posjetio je Limburg, gdje je rekao da "nema sumnje" da iza poplave stoje klimatske promjene.

Merkel će posjetiti grad poplavljen poplavama

Očekuje se da će njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju posjetiti poplavljeni grad Schuld u državi Porajnje-Falačka. Posjeta teško pogođenoj regiji odgođena je zbog putovanja u Sjedinjene Države, gdje se u Bijeloj kući sastala s predsjednikom Joeom Bidenom . 

Njemački ministar financija Olaf Scholz rekao je da će zahtijevati financijsku pomoć žrtvama poplave tokom sastanka s ostalim članovima kabineta sljedeće sedmice, navodi list Bild am Sonntag .

Scholz je rekao da bi iznos koji je "znatno veći" od 300 miliona eura (354 miliona dolara) hitne pomoći trebao biti podijeljen žrtvama poplava. Također je rekao da Njemačka treba potrošiti milijarde na obnovu infrastrukture poput puteva i mostova koji su uništeni katastrofom.

Izvor: dw.com

spasilačke spasilačke spasilačke spasilačke spasilačke

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori