Policija razbila lanac prostitucije u BiH, stariji muškarac uhapšen kao vođa grupe

Hapšenje

Policija razbila lanac prostitucije u BiH, stariji muškarac uhapšen kao vođa grupe
Foto: Klix.ba

Tuzlanska policija razbila je lanac prostitucije koji se odvijao u Živinicama, Tuzli, Lukavcu i Brčkom, a među uhapšenima je i 67-godišnji Faik Brčaninović, koji je osumnjičen kao vođa grupe i za njega je predložen pritvor.

Naime, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Živinice stavilo prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Faika Brčaninovića iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo navođenja na prostituciju, piše Klix.ba.

"Brčaninović je osumnjičen da je u periodu od januara 2020. do augusta 2021. godine u Tuzli, Živinicama, Lukavcu i Brčkom poticao više žena na prostituciju i učestvovao u organizovanju pružanja seksualnih usluga za više muškaraca i na taj način pribavljao sebi protivpravnu imovinsku korist. Dio novca od pružanja seksualnih usluga je davao oštećenim ženama, a dio zadržavao za sebe", navedeno je iz Tužilaštva TK.

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je po nalogu tužilaštva i uz naredbu Općinskog suda Živinice prekjučer izvršio pretrese na više lokacija u Živinicama, Tuzli, Kalesiji i Brčkom, kada su tri osobe lišene slobode.

Nakon kriminalističke obrade ove osobe su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predate u nadležnost Tužilaštva TK.

"Istraga za navođenje na prostituciju je otvorena i protiv ženske osobe inicijala M. B. iz Kalesije, koja je osumnjičena da je s Brčaninovićem učestvovala u jednoj radnji u organizovanju pružanja seksualnih usluga. Nakon ispitivanja u Tužilaštvu ova osoba je puštena da se brani sa slobode", naveli su iz tuzlanskog tužilaštva.

Istraga je otvorena i protiv I. K. iz Tuzle, koji je osumnjičen za krivično djelo neovlaštenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Pripadnici SKP MUP-a TK su prilikom pretresa stana ove osobe u Tuzli pronašli pištolj i municiju koje je posjedovao bez važeće dozvole za držanje oružja.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene te je za Brčaninovića stavio prijedlog za određivanje pritvora nadležnom sudu.

Pročitajte više: Racija u Sarajevu: U kafiću “Trezor” zatečeno 100 gostiju, uhapšeno osam osoba, pronađena droga i hladno oružje

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori