Pogledajte nestvarno lijepog konja (VIDEO)

Akhal-Teke konji

Jedno od najljepših i najveličanstvenijih bića koja naseljavaju našu planetu, zasigurno možemo reći da su konji.

Postoje različiti slojevi, rase i fizionomije, svaki poseban na svoj način. Danas ćemo se usredotočiti na ljepotu, Upoznajte neke od najljepših konja na svijetu:

Arapski

Bez sumnje, u bilo kojoj kompilaciji najljepših pasmina na svijetu u pogledu konja, Arapski konj mora biti dio toga.

Arapski konj je najranija poboljšana pasmina konja, cijenjena zbog svoje brzine, izdržljivosti, ljepote, inteligencije i profinjenosti.

Arapski konji imaju relativno dugačke i ravne stražnje dijelove visoko podignut rep. Još jedna od njegovih karakterističnih karakteristika je klinasta glava, sa širokim čelom, velikim očima, velikim nosnicama i malim njuškama.

Foto: Wikipedia

Frizijski

Frizijski konj, koji se naziva i frizijski ili frizijski, pasmina je iz holandske regije Friesland.

Frizijci su graciozni i brzi za svoju veličinu. Izvrsnog temperamenta i velike poslušnosti, frizijski konj se ističe po sebi prekrasno crno ili rijetko tamno smeđe krzno bez ikakvih drugih oznaka u boji, i njihovim prisustvom.

Frizijac u proseku ima visinu od oko 160 cm (63 inča), mada to može varirati od 147 do 173 cm (58 do 68 inča) na hrbatu, a kobile ili uštrojeni konji moraju biti najmanje 157 cm (62 inča) visoki da bi se kvalifikovali za pedigre „oznake zvezde”

Nijemci su ga koristili kao ratnog konja, a malo po malo, kroz razne križeve, kao i kod andaluzijskih punokrvnih pasmina, pasmina se poboljšavala sve do trenutnog frizijskog.

Frizijski konj

Akhal-Teke

Koliko god bili lijepi, postoji jedna određena vrsta koja se izdvaja od ostalih. Jednom od njih dodjeljena zvanična titula najljepšeg konja na cijelom svijetu. Ovaj nagrađivani pastuh dolazi iz Turske i naziva se “Akhal-Teke”, što je ime za rijetku rasu koja broji samo 1.250 primjeraka širom svijeta.

Poznati su po svom temperamentu i snazi, a u Kini ih nazivaju i rajskim konjima zbog sjajnih, svilenastih dlaka koje ih prekrivaju.

Ime je prilično dobro pogođeno, kada se uzme u obzir kako ove životinje prosto sijaju na svjetlosti, kao da su okupani u zlatu. Stručnjaci su analizirali njihovu dlaku da bi otkrili šta tačno stvara ovaj efekat, i otkrili su da je u pitanju struktura same dlake.

Naime, svaka njihova dlaka se ponaša kao pojačivač svjetlosti, i to tako što reflektuje više zraka svjetla nego što prima!

Ponosan i inteligentan konj zahtijeva poštovanje prema sebi i ne oprašta uvrede. Ona je jako vezana za vlasnika i možda neće prihvatiti promjenu vlasnika. Konji nisu izbirljivi prema hrani, ali im treba pažljiva briga.

Ponosan i inteligentan konj zahtijeva poštovanje prema sebi i ne oprašta uvrede. Ona je jako vezana za vlasnika i možda neće prihvatiti promjenu vlasnika. Konji nisu izbirljivi prema hrani, ali im treba pažljiva briga.

Pročitajte više: Citati i pouke: Pij tamo gdje konj pije, jedi voće koje je crv načeo!

Pratite nas na Facebook akter.ba

AJK

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)