Podvodna avantura – Muzej u Turskoj postao turistička atrakcija

873x400 (1)
Foto: Agencije

Podvodni muzej na dnu Sredozemnog mora sve je veća turistička atrakcija u Turskoj, a riječ je o muzeju koji je smješten u mjestu Side kod Antalije. Prvo podvodni muzej u Turskoj otvoren je 31. oktobra 2015. godine u okviru aktivnosti Pomorske trgovinske komore IMEAK. 

Smješten na dnu mora, na dubini od 11 do 24 metra, muzej trenutno ima 117 eksponata. Svi oni govore o bogatoj kulturno-historijskoj baštini Anadolije. Muzej je od obale u Sideu udaljen jednu i po milju. Posjetioci doživljavaju i adrenalinski izazov jer rone sa vrhunskom opremom i u pratnji licenciranih kustosa i ronilaca. 

U protekle tri godine Podvodni muzej u Sideu posjetilo je 50.000 osoba. Penzionisani komandos turske mornarice i jedan od osnivača muzeja Ahmet Gulajdin je za Anadolu Agency kazao da je muzej postao važna turistička atrakcija za promociju Sidea kao jedinstvene oaze za ronjenje.

Foto: Agencije

Side je izuzetno bogato podvodnim resursima i atrakcijama. Prije deset godina smo tu potopili i jedan brod obalske straže. Godišnje u Side dolazi oko pet miliona turista. Željeli smo tim turistima ponuditi nešto novo, nešto jedinstveno. Projekt muzeja je podržala Agencija za razvoj Zapadnog Mediterana – kazao je Gulajdin.Skulpture u muzeju odnose se na nekoliko tema koje su važne u istoriji Turske, uključujući Bitku u Kanakaleu, Mevlanu i derviške plesove, Rat za nezavisnost Turske i karavane deva kojima je nekad iz Sidea u Ankaru nošeno žito, a u Side donošena sol. 

U muzeju na dnu mora je postavljeno i cvijeće u znak sjećanja na djecu i ljude koji su stradali u Sredozemnom moru tokom migriranja iz Sirije. Sa 117 eksponata Podvodni muzej u Sideu je drugi najveći takav na svijetu. Veći samo postoji u Meksiku u kojem je izloženo 400 eksponata. 

Sezona ronjenja u Sideu traje sedam mjeseci godišnje. U svijetu ima tri miliona certificiranih ronilaca avanturista koji uglavnom posjećuju Maldive, Egipat, Bali, Tajland ili Meksiko. Naš cilj je da ih dovedemo u Side – kazao je Gulajdin.

On je kazao da posjetioci najviše pažnje poklone skulpturi Poseidona. Skupltura je teška pet tona i visoka tri i pol metra, te kao takva je najveći eksponat u muzeju. Na upit koji je eksponat njemu najdraži, Gulaydin je kazao da je to sirena koju je naručio po izgledu njegove supruge. Ona je imala fobiju od ronjenja i nakon porinuća sirene ipak se odlučila suočiti sa strahom i zaroniti u morske dubine.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori