Pet nerealnih ciljeva koji uništavaju veze i brakove

Očekivanja su normalna stvar i svi ih imamo u raznim aspektima života pa tako i u vezama. Na samom početku veze, kada hormoni preplave naše tijelo, osjećamo se kao da lebdimo, osjećamo se nevjerojatno dobro.

Želimo pa i očekujemo da će taj osjećaj zaljubljenosti trajati cijeli život. Međutim, u stvarnosti ti osjećaji u nekom trenutku počinju nestajati pa se mnogima na trenutke učini čak i da ih druga strana ne voli.

To ipak vjerojatno nije istina. Istina je da ljubav postaje stabilnija, dublja i promišljenija, a ako želite zdrav odnos koji će trajati to kraja života onda morate prihvatiti tu novu stvarnost.

Između ostalog, ako ona postoje, morate se riješiti nerealnih očekivanja koja vrlo često dovedu do problema u vezi pa i do njezina kraja. U nastavku smo izdvojili šest nerealnih ciljeva, odnosno očekivanja koja uništavaju veze čak i prije nego dobiju priliku da napreduju.

1. Moram stalno biti u centru njegove pozornosti

Kada muškarac osvaja ženu, učinit će sve da je i osvoji. Vodit će je u kino, na večere, izlete, raditi što god ona želi kako bi održao bliskot... Jednom kada cilj postigne prelazi na druge važne stvari poput primjerice zarađivanja novca za njih dvoje.

U tom trenutku moguće je da ćete se vi osjetiti kaoda vas partner zanemaruje ili da mu nije stalo jer najednom niste u centru pozornosti u svakom trenutku. Istovremeno, ako se žalite na te stvari, druga strana može pomisliti da je ne cijenite dovoljno.

Bitno je zato znati da svi imamo obaveze koje moramo ispuniti, uključujući posao, obitelj i prijatelje. Svaka ta stvaka važna je za obogaćivanje naših života.

Zato pronađite stvari koje će i vas zabaviti, a da nemaju nužno veze s vašim partnerom. To je realnost u kakvoj "žive" zdrave veze u kojima ćete, naravno, odvajati i vrijeme za vas dvoje. Primjerice možete odrediti da je subota vaš dan koji ćete provoditi zajedno.

2. Ako me voli, mora mi čitati misli

Ovo je uobičajena misao u nezdravim vezama. Ali - zar ne zvuči ludo? Znate li vi o čemu razmišljaju vaše prijateljice, djeca, obitelj... Vjerojatno ne, ali ih volite.

Očekivati da nam druga strana čita misli je nerealno i štetno za vezu. Ako očekujete neke stvari, onda iznesite svoja očekivanja. Ako primjerice očekujete da vam vaš partner pomogne u čišćenju, recite mu to, umjesto da se svađate jer se on nije sjetio sam to napraviti.

Komunikacija je ključna. Bitno je steći naviku da tražite ono što trebate, da objasnite svoje želje detaljno i da kažete što bi vam značilo njihovo ispunjenje. Sretne veze i brakovi su oni u kojima su partneri svjesni i pružaju povratnu informaciju.

3. Morate se slagati jedno s drugim uvijek i stalno

Očekivanje da ćete se cijelo vrijeme slagati jedno s drugim nije realno. Istina je da mnogi ljudi izbjegavaju konfrontaciju jer se boje izopćavanja ako pokažu neslaganje, ali istina je i da svi imamo različite pozadine, uvjerenja i misli i u redu je ako se netko s njima ne slaže.

Osobu biste zapravo trebali više cijeniti i prihvaćati ako se ne slaže uvijek s vama jer je to teži put od slaganja. Bitno je da se naučite složiti da se ne slažete i da ne uvjeravate drugu stranu da mora drugačije razmišljati. Naravno, neslaganje oko nekih temeljnih vrijednosti ipak je ozbiljniji problem i to su stvari oko kojih je, u trenutku kada veza postane ozbiljna, bitno razgovarati kako kasnije ne biste imali velikih problema.

4. Veza mora biti i bit će laka

Veze nisu lake, veze su izazovne, mijenjaju se s godinama, a sama ljubav nije dovoljna za uspjeh. Možda će vam se na početku sve činiti lakim ili jednosatvnim, ali nakon nekog vremena morate se odreći očekivanja da sve mora biti lako, jer ne mora.

Kada postanete svjesni realnosti u kojoj nije svaki trenutak idealan i vaša veza krenut će u boljem smjeru, a cijelo to vrijeme ključna je zdrava komunikacija.

5. On se zbog mene mora promijeniti

Budimo iskreni, svi u nekom trenutku poželimo da se druga strana promijeni u nekim stvarima. Međutim, očekivanje da se druga strana promijeni samo zato što vi mislite da nešto nije dobro je na neki način pokazivanje nepoštovanja. Osoba se mijenja onda kada se sama želi mijenjati, a ne treba se mijenjati kako bi se uklopila u vaše kalupe.

Zaključno, zdrav odnos ne znači i u svakom trenutku savršen odnos, a kada prestanete očekivati nerealne stvari, povećat ćete mogućnost da vaša veza traje i napreduje u godinama koje dolaze. Naravno, sve navedeno vrijedi i za jednu i drugu stranu.

PREUZETO: zadovoljna.dnevnik.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)