Peking 2022: Beat Feuz osvaja svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju

Peking

Nakon što su organizatori morali da pomjeraju muški spust do danas, zbog vremenskih uslova, skijaši su se konačno uhvatili u koštac sa vremenom i borili se za prvu olimpijsku  zlatnu medalju u alpskom skijanju.

Dvostruki osvajač olimpijske medalje, Beat Feuz (SUI), došao je na ove Olimpijske igre na vrhuncu karijere nakon pobjede u posljednjoj trci spusta u Kitzbuehelu (AUT). Nakon precizne vožnje, švicarski skijaš sada može dodati još jedan važan trofej na svojim policama za pehare, zlatnu olimpijsku medalju, svoju prvu.

Na  Olimpijskim igrama 2018. godini, Feuz je zauzeo 2. i 3. mjesto u Super G i spustu, respektivno, ali je sada uspio zatvoriti ovu trilogiju.

Feuz je izjavio: "Olimpijada je velika stvar, i današnja pobjeda  je veliki uspjeh  za mene. U (PyeongChang) prije četiri godine bio sam drugi i treći, ali danas se sve spojilo. To mi znači cijeli svijet. "Ne mogu zamisliti ništa ljepše od letenja kući sa zlatnom medaljom oko vrata."

Sa samo 0,10 sekundi iza Feuza, Johan Clarey (FRA) osvaja srebrnu medalju čime je postao najstariji osvajač olimpijske medalje u alpskom skijanju. Rekord je ranije pripadao Brodu Milleru (SAD) koji je osvojio bronzu u muškom Super G 2014. u dobi od 36 godina i 127 dana. Ova titula sada pripada Clarey koji je osvojio srebro u dobi od 41 godine i 29 dana. Francuz je izjavio:

„Gurao sam i, tjerao sebe da idem brže, mnogo rizikovao. Znao sam da mi je ostala samo jedna šansa u karijeri da osvojim medalju na Olimpijskim igrama."

"Kada ste osvajač medalje (bilo da) imate 20 ili 41 godinu, nije važno, to je samo olimpijska medalja. To je već dobro sjećanje."

Tri zlatne olimpijske medalje zaredom jurio je Austrijanac Matthias Mayer. Mayer koji se takmičio da postane prvi skijaš koji je osvojio tri zlatne medalje u brzinskim disciplinama, držao se u vodstvu sve dok ga Feuz nije pretekao za 0,16 sekundi.

Ipak, Mayer završava na pobjedničkom postolju na 3. mjestu i osvaja bronzanu medalju.

"Šta da kažem? To je olimpijska bronzana medalja, veoma sam sretan. Bila je to zaista sjajna trka, bila je tako tjesna trka. Svi su dali sve od sebe. Osjećam se prilično sretno", rekao je Mayer.

Potencijalno jedno od najvećih i najljepših iznenađenja dana bilo je vidjeti kako ga James Crawford (CAN) juri niz stazu i zauzima četvrto mjesto u svojoj prvoj olimpijskoj trci spusta. Kanađanin je završio samo 0,07 sekundi iza Mayera. Ne samo da je ovaj Crawfordov najbolji olimpijski rezultat u svim disciplinama, već je to i njegov najbolji rezultat uključujući utrke Svjetskog kupa.

Ulazeći u današnju trku, Aleksander Aamodt Kilde (NOR) je sebi visoko postavio ljestvicu, što je i razumljivo jer je trenutni lider u poretku Svjetskog kupa u spustu. Nažalost, njegov današnji nastup nije bio dovoljan da mu donese olimpijsku medalju u spustu. Norvežanin je izjavio:

„Sigurno sam imao velika očekivanja. Bila je to sjajna sezona i na Olimpijskim igrama, kada stojite tamo kao favorit, želite da postignete najbolje."

„Odradio sam tešku trku, 100%, ali to danas nije bilo dovoljno za medalju. Nažalost, imao sam nekoliko grešaka koje su me koštale previše."

"Olimpijada još nije gotova tako da samo moram da nastavim."

Švicarska raketa, Marco Odermatt, uložio je hrabar napor po prvi put na Olimpijskim igrama sa 7. mjestom.

Sportisti će se sutra ponovo takmičiti u disciplini  Super veleslalom  koji je zakazan za početak u 11:00 po lokalnom vremenu  odnosno u 04:00 CET po srednje-evropskom vremenu.

Pročitajte više: Olimpijada: Evo kad nastupaju Muzaferija i Alić i gdje ih možete gledati

Pratite nas na Facebook akter.ba - Peking 2022: Beat Feuz osvaja svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori