Paralel slalom: Miješani tim finale Svjetskog kupa 2022

Sa prelaskom sa brzinskih na tehničke  discipline, sportisti su se danas prvi put pozabavili mešovitim timskim paralelnim događajem u Meribelu (FRA). Nacije su imale različite pristupe u kojima su sportisti izlagali na događaj, neki su birali iskusnije trkače, dok su drugi davali priliku svojim juniorskim trkama da zablistaju na svjetlu. Austrija, želimo da budemo jaki favoriti za takmičenje nakon što smo osvojili zlato na Olimpijskim igrama, dok su kritičari bili skeptični prema pretežno juniorskom švajcarskom timu.

Čak i nakon što je igrao izuzetno iskusan tim, u kojem su bili Federica Brignone, Giovanni Borsotti, Marta Bassino i Luca De Aliprandini, Italija je ispala od osvajača srebrnih olimpijskih medalja, Njemačke.

Nakon što je pobijedila Italiju, Njemačka se potom suprotstavila mladom švicarskom timu i iznenađujuće je poražena tri trke na jednu. Došavši u “malo finale”, Njemačka se ponovo susrela sa osvajačima bronzanih olimpijskih medalja, Norveškom, i zauzela 3. mjesto u finalu Svjetskog prvenstva.

Nakon što su u četvrtfinalu pobijedili Sloveniju u tie-breaku od 0,13 sekundi, austrijski tim je udobno izborio mjesto u "velikom finalu", pobijedivši Norvešku tri trke prema jedan u polufinalu. Olimpijski prvaci vjerovatno nisu očekivali da će se susresti sa švicarskim timom. Bez obzira na to, Švajcarci su se oduševili i pobjedili na turniru. To je prvi put da Švicarska pobjeđuje u timskom takmičenju u finalu Svjetskog prvenstva.

Sutra će se muškarci boriti u veleslalomu, a žene u slalomu. Veleslalomski globus za muškarce već je osvojio Marco Odermatt (SUI), dok je ženski slalomski globus već osvojila Petra Vlhova (SVK). Prva vožnja muškog veleslaloma zakazana je za 09:00 CET, druga vožnja u 12:00 CET, a ženski slalom je zakazan za 10:30 CET, a druga vožnja u 13:30 CET.

VIDEO 

Pročitajte više: Aleksander Aamodt Kilde osvajač Malog kristalnog Globusa

Pratite nas na Facebook akter.ba - Paralel slalom: Miješani tim finale Svjetskog kupa 2022

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori