Papa Franjo kaže da su parovi koji se odlučuju za kućne ljubimce umjesto djece “sebični”

Papa Franjo

Papa Franjo apelovao na sve ljude da prime vakcinu
Foto: FENA

Papa Franjo nazvao je parove koji odluče imati kućne ljubimce umjesto djece "sebičnima", dok je poručio ljudima da imaju više djece suočeni sa opadanjem populacije.

Papa je to kometarisao u Vatikanu, govoreći općoj publici o svetom Josipu, Isusovom zemaljskom ocu.

Franjo je hvalio Josipovu odluku da Isusa odgoji kao "među najvišim oblicima ljubavi" kada je skrenuo na temu posvojenja i djece bez roditelja danas. Zatim se fokusirao na parove koji se odlučuju za životinje umjesto za djecu.

Prema Global News-u i CNN-u, on je rekao:

Danas… vidimo oblik sebičnosti. Vidimo da ljudi ne žele da imaju decu, ili samo jedno i ne više. I mnogi, mnogi parovi nemaju djecu jer ne žele, ili imaju samo jednog -- ali imaju dva psa, dvije mačke… Da, psi i mačke zamjenjuju djecu.

Da, smiješno je, razumijem, ali to je realnost. A ovo poricanje očinstva ili majčinstva nas umanjuje, oduzima nam ljudskost. I na taj način civilizacija postaje ostarjela i bez čovječnosti, jer gubi bogatstvo očinstva i majčinstva. A naša domovina pati, jer nema djece.

Franjo je također rekao da bi parovi koji biološki ne mogu imati djecu trebali razmotriti usvajanje:

Koliko djece na svijetu čeka da se neko brine o njima. Imati dijete je uvijek rizik, bilo prirodno ili usvajanjem. Ali rizičnije je ne imati ih. Riziknije je poricati očinstvo, ili negirati majčinstvo, bilo ono stvarno ili duhovno.

Nije prvi put da papa Franjo cilja na ljude koji biraju kućne ljubimce umjesto djece.

On je 2014. godine rekao da je imati kućne ljubimce umjesto djece "još jedan fenomen kulturne degradacije", te da su emocionalni odnosi s kućnim ljubimcima "lakši" od "složenih" odnosa između roditelja i djece, navodi BBC.

85-godišnji Papa je u prošlosti fotografisan kako mazi životinje, od pasa do pantera, ali se smatra da nema ličnog kućnog ljubimca.

PROČITAJTE VIŠE: Papa Franjo apelovao na sve ljude da prime vakcinu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)