Recept: Volite li panna cottu?

Panna cotta je klasični talijanski desert sa specifičnom kremastom strukturom. Odlično se slaže s raznim voćnim preljevima, poput bobičastog voća. Brzo se priprema i veoma je osvježavajući.

Za pripremu ovog deserta potrebno je:

  • slatko vrhnje
  • mlijeko
  • šećer
  • mahuna vanilije
  • želatina

Želatina panna cotti daje određenu čvrstoću, a mahuna vanilije daje joj karakterističnu aromu.

Sastojci:

  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 100 ml mlijeka
  • 3 kašike šećera
  • 1 mahuna vanilije (sjemenke i štapić)
  • 3-4 g želatine u prahu

ZA PRELJEV

  • 150 ml vode
  • 100 g šećera
  • 150 g šumskog voća
  • 50 g škrobnog brašna

Priprema:

Mahunu vanilije prerežite na pola i sastružite sjemenke. Stavite kuhati slatko vrhnje, mlijeko, 3 kašike šećera, mahunu vanilije i sjemenke.

Želatinu prelijte s 10 kašika vode i ostavite da nabubri 10 minuta.

Kada vrhnje i mlijeko zavriju, maknite ih s vatre i miješajući dodajte želatinu koju ste prethodno ocijedili. Smjesu ulijte u zdjelice ili čaše i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.

Šumsko voće, šećer i vodu prokuhajte na vatri i propasirajte kroz cjedilo kako bi se riješili košpica.

Tu smjesu zatim vratite natrag na vatru i konstatno miješajući dodajte škrobno brašno. Pazite da vam se ne stvore grudice.

Ohlađeni preljev prelijte preko hladne panna cotte i sve ostavite u frižideru oko 5 sati, a najbolje preko noći.

Panna cottu poslužite hladnu!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori