Biden obavijestio saveznike: Pad projektila u Poljskoj je rezultat …

Biden obavjestio

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden organizovao je jutros sastanak zemalja članica G7 i NATO partnera na kojem je razgovarano o padu raketa na poljsku teritoriju.

Prema pisanju Reutersa, koji se poziva na izvore iz NATO-a, Biden je saveznicima dao preliminarne informacije o tome šta se dogodilo.

"Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je partnere iz G7 i NATO-a da je projektil koji je pao na poljsku teritoriju ukrajinska raketa protivzračne odbrane", rekao je Biden, prenio je Reuters pozivajući se na izvore iz NATO-a.

Podsjetimo, u utorak u večernjim satima projektil je pogodio poljsko selo Przewodowo koje se nalazi na granici Poljske i Ukrajine pri čemu su poginula dva čovjeka.

Poljski zvaničnici održali su jučer niz vanrednih zasjedanja, a poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je kako će država aktivirati Član 4. NATO saveza koji podrazumijeva konsultacije svih zemalja članica o aktuelnoj situaciji.

"Apelujem na sve Poljake da ostanu mirni. Budimo pažljivi i nemojte da budemo izmanipulisani. Moramo biti vođeni uzdržanošću i razboritošću. Apelujem na cijelu političku klasu na uzdržanost. U ovim teškim trenucima moramo pokazati Poljacima jedinstvo i da razumijemo poljski raison d'état", ističe Morawiecki.

Ovim sastankom, kao što je i uobičajeno u sličnim situacijama, predsjedavat će generalni sekretar Jens Stoltenberg.

IZVOR. KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori