Ovo je novi automobil njemačkog kancelara

Mercedes

Njemački kancelar Olaf Scholz dobit će novi automobil i to s posebnom zaštitom. Mercedes-Benz S 680 Guard naziv je utvrđenog automobila koji porezne obveznike košta najmanje 547.400 eura.

Osim Scholzu, ovo vozilo dostupno je svima koji si ga mogu priuštiti. Za običnu S klasu potrebno je 50 sati rada, a za Guard 50 dana.

Sve počinje konstruiranjem kaveza od oklopnog čelika, karbonskih vlakana i stakla laminiranog neprobojnom folijom debljine deset centimetara. Potom na vozilo ide tvornička karoserija, prenosi HAK revija.

Rezultat zadovoljava najviše standarde: državni inspektori ispalili iz automatske puške preko 300 hitaca na limuzinu i detonirali 12 kilograma plastičnog eksploziva pored nje prije nego što su joj dali pečat VR10.

Uz balističku zaštitu, S-Klasa ima i gume otporne na bušenje, automatski aparat za gašenje požara i sustav komprimiranog zraka koji može spriječiti ulazak otrovnih plinova.

Ideja je bila zadržati produkcijski oblik jer većinu ovakvih vozila Mercedes prodaje kupcima koji su u opasnosti kao i šefovi država, ali žele ostati neprimijećeni od strane javnosti.

Mercedes je Guardu dao najveći i najsnažniji motor u ponudi – V12 od šest litara (450 kW/612 KS) s maksimalnih 830 Nm. U prosjeku troši 19,5 litara (emisija CO2 442 g/km). Dok normalna S-klasa postiže elektronski limitiranih 250 km/h, Guard će doći do 190 km/h, ali s 4.3 tone mase to je i razumljivo.

Zbog povećane mase, gomile tehnologije i naglašenih podupravljanja u zavojima, Mercedes nudi poseban tečaj vozačima.(biznisinfo.ba)

Pročitajte više: NOVA VLADA NJEMAČKE VEĆ ZAVELA DRUGAČIJU POLITIKU! Scholz: „Ja sam kancelar i nevakcinisanih, neće biti crvenih linija“

Pratite nas na Facebook akter.ba -Ovo je novi automobil njemačkog kancelara

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori