Ovaj vikend se zaputite u “Nacionalni par Una”

Započnite turneju po Bosni u "Nacionalnom parku Una"! Park je osnovan 2008. godine kao način zaštite rijeka Krke, Unca i Gornje Une, flore i faune, vodopada i arheoloških nalazišta. Ovo je jedno je od najraznolikijih područja na Balkanu. Nacionalni par Una

Vizija zaštite Une na području proglašenog Nacionalnog parka stvarala se kroz desetine godina, kao odgovor lokalnog stanovništva, koje je oduvijek bilo svjesno vrijednosti prostora u kojem živi. Rijeka Una spoj je vrijednih prirodnih dragulja, te raznolikog i očuvanog prirodnog krajobraza iznimne ljepote. Tu ćete pronaći bogatu kulturno-historijsku baštinu i lokalnog stanovništva svjesnog vrijednosti prostora u kojem živi.

Vrhunac posjete Nacionalnom parku Una nesumnjivo je Štrbački buk. Riječ je o zapanjujućem 25-metara visokom vodopadu. Okružen je peronima za gledanje na kojima se kristalno čista voda spušta u kovitlane bazene ispod. Ovaj dragulj je toliko spektakularan da uspijeva posramiti Plitvice , čineći ga krunom cijelog parka. Nacionalni par Una

Ali to nije sve! Na tom području postoji mnoštvo drugih mjesta za istraživanje, uključujući slično zadivljujući vodopad Milancev Buk. Govorimo o mreži pješačkih staza koje povezuju slikovita Japodska ostrva, džamiju sultana Ahmed, te Kulen Vakuf i srpski Pravoslavni manastir Rmanj. Manastir je posvećen Svetom Nikoli i proglašen je nacionalnim spomenikom.

Grad Bihać je najbliže glavno područje Nacionalnom parku Una, a odsjesti možete u hotelu Kostelski Buk. Imat ćete priliku da uživate u obilnom bosanskom doručku!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori