Osumnjičeni za masakr u Kanadi umro nekoliko sati nakon hapšenja

Ne znaju se uzroci

Majls je optužen za ubistvo prvog stepena, pokušaj ubistva te provalu i ulazak.

Nekoliko sati nakon što je priveden, jedan od osumnjičenih za smrtonosne napade nožem u kanadskoj pokrajini Saskačevan u kojima je ubijeno 10, a ranjeno 18 osoba, umro je u bolnici.

Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) je potvrdila kako je Majls Sanderson (Myles) proglašen mrtvim u bolnici nedugo nakon hapšenja u blizini Rosterna.

Nikakvi drugi detalji o tome kako je Sanderson umro nisu poznati, no lokalni mediji tvrde da je umro od samoranjavanja.

Kanadska agencija Global News, pozivajući se na više izvora iz policijskih snaga, obavijestila je da se Sanderson predao policiji i da je živ odveden vozilom hitne pomoći. Ubrzo nakon toga je preminuo od neodređenih povreda za koje se vjeruje da ih je sam nanio.

Sandersonov brat Dejmien, koji je također osumnjičen za napade, pronađen je mrtav u ponedjeljak s povredama za koje policija vjeruje da ih nije sam nanio što sugeriše da ga je možda napao Majls.

Policijska potjera

Policija je nekoliko sati ranije objavila kako je muškarac osumnjičen za nedjeljne smrtonosne napade nožem u pokrajini Saskačevan, priveden čime je okončana četverodnevna potraga.

- Majls Sanderson je lociran i priveden u blizini Rosterna - objavila je Kraljevska kanadska konjička policija.

Sanderson je lociran u blizini grada Rosterna u Saskačevanu. Nakon što je uočen, policija je izdala upozorenje o osobi s nožem koja je putovala u vozilu. Stanovnici područja Wakave su obaviješteni da potraže skloništa i budu oprezni pri puštanju drugih u svoje domove, te da ne prilaze sumnjivim osobama i ne voze autostopere.

Više izvora je za Global News kazalo kako je policija upotrijebila "tehniku ​​intervencije u potjeri" - zaletjela se u Sandersonovo vozilo s jedne strane i natjerala ga da izleti s autoputa. Njegovo vozilo je "usmjereno s ceste u obližnji kanal". Nakon što je priveden u vozilu je pronađen nož.

Kanadske vlasti od nedjelje su intenzivno tragale za njim i za bratom Dejmienom koji su osumnjičeni za ubistvo 10 ljudi i ranjavanje 18 u starosjedilačkom rezervatu u Saskačevanu. Napadi su bili među najsmrtonosnijima u modernoj historiji Kanade. Policija je rekla kako se čini da su neke od žrtava bile meta, dok su druge očito bile nasumične.

Imao 59 presuda

Majls je optužen za ubistvo prvog stepena, pokušaj ubistva te provalu i ulazak. Njegov brat Dejmien također, je bio optužen prije nego što je pronađen mrtav u ponedjeljak. Tijelo mlađeg brata pronađeno je na travnatoj površini blizu jednog od mjesta gdje se dogodio ubod nožem. Nagađa se kako ga je za njegovu smrt odgovoran upravo Majls.

Stariji Sanderson imao je 59 presuda, a u februaru je pušten na slobodu nakon što je više od četiri godine proveo u zatvoru. Komisija za uvjetni otpust napisala je da je "mišljenje odbora da neće predstavljati nepotreban rizik za društvo ako budete pušten."

Policija ga je tražila od maja nakon što se nije sastao sa svojim službenikom za uvjetni otpust.

Ministar javne sigurnosti Marko Mendičino (Marco Mendicino) pozvao je na nezavisnu reviziju procjene komisije za uvjetni otpust koja je dovela do Sandersonova oslobađanja.

- Želim znati razloge te odluke i želim znati jesu li napravljene greške - rekao je Mendičino. "Veoma sam zabrinut zbog onoga što se ovdje dogodilo."

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori