Olakšajte svako trčanje uz 5 jednostavnih savjeta

alex-mccarthy-a6FHROHuQ9o-unsplash
Foto: Alex McCarthy, Unsplash

Trčanje je jedan od načina da se pokrenete i podarite svom tijelu dnevnu dozu vježbe. Međutim, ono može biti poprilično dosadno. Jedina dobra stvar jeste da postoje razni načini koji mogu uticati na vašu motivaciju! Bez obzira da li trčite isključivo radi zdravlja i kondicije ili se pripremate za maraton, narednih pet savjeta trebali bi vam učiniti trčanje ugodnijim.

Počnite polako.

Ovaj je osnovni korak i djeluje svaki put. Lagano trčite i ubrzajte tempo tek kad se osjećate zagrijano. Znate li da Johnny Kelley, koji je završio 58 bostonskih maratona i osvojio dva od njih, svaku trku započinje hodajući? On smatra da je upravo u njegovom pristupu tajna uspjeha.

Zanemarite pritisak.

Kad trčite u grupi, nemojte se forsirati da uvijek trčite brzim tempom. Trčite korakom i zamolite svoje kolege da učine isto ako žele. Ukoliko se planirate upustiti u maraton s iskusnim tkačima, odmorite se dan prije. Zatim trenirajte kao da se pripremate za utrku. Zagrijte se prije nego zvuk označi početak i krenite u pobjedu!

Prestanite se sažalijevati.

Kad je trčanje teško i postane frustitajuće, prestani da se sažalijevate. Gledajući profesionalne sportiste i umanjujući svoje sampopuzdanje, neće vam pomoći. Marie Nuzzi dala je pratiocima odličan savjet: "Razmišljajte o ljudima koji ne mogu pretrčati ni jedan korak. Budite sretni što imate funkcionalne noge."

Pronađite pravu playlistu.

Odaberite adekvatno playlistu za sebe! Slušalice u ušima i muzika koja vas pokreće pravi je pogodak. Tokom trčanja ne trebate slušati istu muziku kao i inače. To bi moglo da izazove kontaefekat. Pronađite muziku koja ima pravu brzinu i adekvatan ritam. Ukoliko uspijete da sastavite dobru playlistu, već ste na pola puta da zavolite svakodnevno trčanje.

Trčite što dalje od svoga doma.

Bilo bi idealno da izaberete rutu koja će biti što dalje od vašeg doma. Birajte predjele koji su tihi. Buka vas može ometati, a saobraćaj umanjiti vašu efikasnost. Najbolje bi bilo da trčite u prirodi, gdje će vam fokus u potpunosti biti na vas same i na vaše disanje.

Pročitajte više: Trčanje za početnike - Kako biti u pokretu?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)