OIC će od UN-a tražiti da zaustavi izraelske napade na Palestinu

OIC zatražila od UN zaustavi napade na Palestinu
OIC će od UN-a tražiti da zaustavi izraelske napade na Palestinu

Ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne preuzme odgovornost za zaustavljanje izraelske agresije, od UN-a će biti zatražena međunarodna zaštita palestinskog naroda, navodi se saopćenju Organizacije islamske saradnje,

Organizacija islamske saradnje (OIC) saopćila je da će od Ujedinjenih nacija (UN) biti zatražena međunarodna zaštita za palestinski narod, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne preuzme odgovornost za zaustavljanje izraelskih napada na Palestinu, javlja Anadolu Agency (AA).

OIC je na zahtjev Saudijske Arabije danas održao online vanrednu sjednicu i razmatrao aktuelnu situaciju na Bliskom istoku, a učesnici sjednice su usaglasili i zajedničku izjavu.

“Ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne preuzme odgovornost za zaustavljanje izraelske agresije, od UN-a će biti zatražena međunarodna zaštita palestinskog naroda“, navodi se u izjavi.

Iz OIC-a su također naveli kako Izrael mora odgovarati za napade i štetu koju je nanio Palestini i njenom narodu.

“Posredstvom međunarodnih sudova i primjenom međunarodnog prava te uz pritisak institucija UN-a, Izrael treba primorati da plati odštetu za svu štetu nanesenu javnoj i privatnoj imovini, kao i infrastrukturi“, navodi se u saopćenju.

Iz OIC-a su i ovim putem pozvali međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost i zaustavi izraelske napade na Palestinu.

Pročitaj više: Erdogan s Rouhanijem razgovarao o izraelskim napadima na Palestinu

“Zbog sistematskih zločina nad palestinskim narodom, a posebno zbog barbarskih napada na Pojas Gaze, Izrael snosi punu odgovornost za pogoršanje situacije u regiji“, navodi se u izjavi.

OIC je pozvao i na okončanje izraelskih napada na džamiju Al-Aksu u Al-Qudsu i pokušaja skrnavljenja i ugrožavanja historijskog i pravnog statusa tog svetog kompleksa.

Također se navodi da će generalni sekretar OIC-a pokrenuti niz inicijativa i kontakata sa svim relevantnim međunarodnim zvaničnicima kako bi se inicirala implementacija zacrtanih ciljeva sa današnje sjednice.

OIC - Organizacija islamske konferencije, međunarodna je organizacija osnovana 1969, koji se sastoji od 57 država članica, s kolektivnim stanovništvom od preko 1,8 milijardi od 2015. godine, od kojih su 49 države većinski muslimanske nacionalnosti. Organizacija navodi da je to "kolektivni glas muslimanskog svijeta" i radi na tome da "štiti i štiti interese muslimanskog svijeta u duhu promicanja međunarodnog mira i harmonije".

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori