Oglasio se poznati pisac Khaled Hosseini: Što će Amerika učiniti u vezi s prijetećom humanitarnom krizom u Afganistanu?

Khaled Hosseini
Foto: Instagram

Khaled Hosseini, američki pisac rodom iz Afganistana, autor koji je u svojim djelima dočarao situaciju u Afganistanu u turbulentnim vremenima kada talibanski režim dolazi na vlast, na Twitteru intenzivno komentira najnovija dešavanja u rodnoj zemlji.

Poručio je da Sjedinjene Američke Države imaju moralnu obavezu i treba da prime što je moguće više afganistanskih izbjeglica.

"Nakon pada Saigona, Indokineski zakon o pomoći migracijama i izbjeglicama omogućio je 130.000 izbjeglica iz Južnog Vijetnama, Laosa i Kambodže da uđu u Sjedinjene Države pod posebnim statusom. Isto bi trebalo učiniti i za afganistanske izbjeglice danas", smatra Hosseini.

Foto: Instagram

Hosseini, koji od tinejdžerskih dana živi u SAD-u i jedan je od najprodavanijih američkih pisaca u 21. stoljeću, osvrnuo se i na ponašanje američkog predsjednika Joea Bidena.

"Predsjednik Biden nije uspio odgovoriti na osnovno pitanje. Što će Amerika učiniti u vezi s prijetećom humanitarnom krizom u Afganistanu? Ko će štititi ostavljene muškarce, žene i djecu?”, upitao se Hosseini u jednoj od objava.

Khaled Hosseini jedan je od najčitanijih i omiljenih autora. Njegovi romani "Lovac na zmajeve", "Hiljadu sjajnih sunaca" i "A planine su odjekivale" prevedeni su na desetine jezika i prodani su u više od 55 miliona primjeraka širom svijeta.

Hosseini je i ambasador dobre volje UNHCR-a, Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice i osnivač Fondacije Khaled Hosseini, neprofitne organizacije koja pruža humanitarnu pomoć afganistanskom narodu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori