Nuklearni fizičar s Ruđera: Nuklearnog rata neće biti, Putin to jako dobro zna

Tonči Tadić

Nuklearnog rata neće biti, rekao je nuklearni fizičar Tonči Tadić iz Instituta Ruđer Bošković večeras, dodajući da bi, da Rusija lansira jednu raketu, uslijedila čitava salva iz zemalja članica NATO-a.

Tadić je rekao da je zgrožen ruskim granatiranjem ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, kao i svi u Hrvatskoj koji se bave nuklearnom fizikom i nuklearnom energetikom.

"Koliko treba biti glup da se naredi granatiranje nuklearke"

"Pitam se koliko treba biti glup netko u ruskim vojnim vrhovima da naredi granatiranje nuklearke. Ja sam do sada vjerovao da ljudi u ruskom general-štabu misle, ali više nisam siguran", rekao je Tadić.

"Oni tvrde: 'Mi smo gađali reaktore.' Bravo, ali to nema nikakve veze. Naime, ta nuklearka je novijeg tipa, njezini reaktori su takozvani VVER model koji je vrlo sličan onome što imamo u Krškom. Svi reaktori su zaštićeni betonskim containmentom i oni zapravo artiljerijom nisu ni mogli oštetiti reaktore", objasnio je.

"Da se nešto dogodilo, Rusi bi vjerojatno najviše naštetili sami sebi"

Tadić je rekao da je, kad su se borbe približile nuklearki, počeo proces njezinog gašenja. To je vrlo osjetljiva faza, nuklearka mora dobiti struju sa strane, dodao je.

"I ako u tom trenutku gađate uklopno postrojenje, vi zapravo onemogućavate hlađenje reaktora, što može voditi do njihovog pregrijavanja i eksploziju i Fukušimu puta 6. Ono što je najblesavije u cijeloj toj priči je da sve simulacije pokazuju da bi oblak kontaminacije zahvatio okupirani dio Donbasa i južni dio Rusije. Koliki lumen moraš biti da narediš takvo što? Naštetili bi najviše sami sebi", rekao je Tadić.

Pročitajte više: Oglasila se i Kina nakon što je granatirana nuklearna elektrana u Ukrajini

Pročitajte više:https://www.facebook.com/www.akter.ba - Nuklearni fizičar s Ruđera: Nuklearnog rata neće biti, Putin to jako dobro zna

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori