Novi soj korone izazvao uzbunu: Ovo su najbolji i najgori scenariji

Razlog za zabrinitost

Ovo je varijanta koju treba pratiti, rekla bih da smo zabrinuti.
Foto: PA Media

Naučnici upozoravaju da se nova, južnoafrička varijanta koronavirusa nazvana B.1.1.529, koja ima 30-ak mutacija zbog kojih bi mogla biti zaraznija i otpornija na protutijela, počela širiti svijetom.

Nakon što je prvo zabilježena u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, a nedugo potom i u Hong Kongu, Zimbabveu i Namibiji, izraelski i belgijski stručnjaci danas su objavili da je potvrđena i u tim zemljama.

Za sada je sekvenciranjem genoma identificiran relativno mali broj od 100-tinjak slučajeva, međutim stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu i Izraelu, povezani su s Afrikom.

Države iz predostrožnosti ukidaju avionske veze s ugroženim regijama

Glavna medicinska savjetnica britanske Agencije za zdravlje i sigurnost Susan Hopkins upozorila je da nova varijanta izaziva najveću zabrinutost od svih varijanti koje smo do sada imali prilike vidjeti te da ima razine prijenosa koje nisu zabilježene od početka pandemije.

Ustvrdila je da je vrijednost R, odnosno efektivni reprodukcijski broj varijante B.1.1.529 u Južnoafričkoj Republici trenutno oko 2. Kada je R veći od 1, epidemija raste eksponencijalno. Međutim, efektivni reprodukcijski broj ovisi o brojnim čimbenicima – od udjela procijepljenih i preboljelih, preko nefarmakoloških mjera koje su na snazi, do vremenskih prilika te gustoće i ponašanja stanovništva – tako da je prerano reći kako će on izgledati u budućnosti.

Zbog straha da bi se varijanta mogla proširiti svijetom, Europska komisija u četvrtak je objavila planove za obustavljanje linija iz Južnoafričke Republike, a Engleska i Škotska su priopćile da zabranjuju letove iz šest zemalja u regiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da “pomno prati” novu varijantu, a danas je sazvala tehnički sastanak kako bi se utvrdilo treba li je označiti varijantom od “interesa” ili od “zabrinutosti”. U popodnevnim satima objavljeno je da se nova varijanta zove omikron.

“Ovo je varijanta koju treba pratiti, rekla bih da smo zabrinuti. No mislim da biste i htjeli da brinemo”, rekla je u četvrtak Maria van Kerkhove, epidemiologinja i tehnička voditeljica WHO-a za covid-19.

WHO je u petak upozorio zemlje da ne uvode ishitreno ograničenja putovanja zbog nove varijante ističući da bi trebale zauzeti pristup temeljen na riziku i znanosti.

“Zatvoreni sastanak stručnjaka u Ženevi, koji je sazvao WHO, počeo je u podne kako bi se ocijenila nova varijanta i označila kao varijanta od interesa ili varijanta od zabrinutosti”, rekao je glasnogovornik Christian Lindmeier.

Vlasti diljem svijeta u petak su s uzbunom reagirale na novu varijantu, a EU i Britanija su među prvima pooštrile granične kontrole dok znanstvenici pokušavaju otkriti je li mutacija otporna na cjepivo.

“U ovom trenutku upozorava se na provedbu mjera za putovanja”, rekao je Lindmeier na brifingu UN-a u Ženevi.

“WHO preporučuje da zemlje nastave primjenjivati ​​znanstveni pristup koji se temelji na riziku pri provedbi mjera putovanja”, dodao je.

Trebat će nekoliko tjedana da se utvrdi zaraznost nove varijante te učinkovitost cjepiva i lijekova protiv nje, rekao je, napominjući da je do sada prijavljeno 100-tinjak sekvenciranih slučajeva nove varijante.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije u Južnoafričkoj Republici, rekao je pak:

“Nažalost, otkrili smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost… Nažalost, očekujemo vrlo velik porast broja infekcija.”

Koji je najgori scenarij koji možemo očekivati od B.1.1.529?
S pojavom nove varijante nameće se pitanje koji je najbolji, a koji najgori mogući scenarij koji ona sa sobom nosi. Najgore što se može dogoditi jest da će mutacije novoj varijanti povećati zaraznost, omogućiti joj da izbjegava imunitet razvijen cjepivima te da će ona povećavati virusni teret u organizmu i uzrokovati teže kliničke slike. U tom scenariju virus bi se proširio svijetom, a mi ga ne bismo mogli zaustaviti samo obustavom letova iz Afrike.

Prema Raviju Gupti, profesoru kliničke mikrobiologije na Sveučilištu Cambridge, dvije mutacije na B.1.1.529 povećavaju infektivnost i smanjuju prepoznavanje antitijela.

“Prisutne mutacije svakako izgledaju kao razlog za veliku zabrinutost”, rekao je.

Južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla rekao je da varijanta izaziva “ozbiljnu zabrinutost” te da je ona uzrok eksponencijalnog povećanja prijavljenih slučajeva, što je čini “velikom prijetnjom”.

Pročitajte više: Novi opasni soj koronavirusa dobio ime

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori