Novi Samsung imat će senzor od 600 megapiksela

Utrka za što više megapiksela na senzorima kamera pametnih telefona nije ni blizu gotova. Međutim, ona se podosta zaoštrila s ovom godinom kad smo svjedočili uređajima kao Samsung Galaxy S20 Ultra i Xiaomi Mi 10T Pro. Ovi uređaji se mogu pohvaliti sa 108 megapiksela.

Ujedno, najavljuje se uređaj od 192 megapiksela i nagađa se da će biti Xiaomi, kao i da neće biti flagship. Umjesto toga koristit će Snapdragon 765 procesor. Zvuči nadrealno i napredno, posebno u odnosu na neke senzore od 12MP ili 16MP. Ono što je najbitnije svakako jeste softver. Ako se fotografija ne procesuira na adekvatan način, rezultat je loš, bez obzira na megapiksele. Za primjer možemo uzeti Apple koji i dalje na iPhone modelima ima 12MP pa su te kamere možda i najbolje na svijetu.

Samsung najavljuje senzor od 600 megapiksela. Da, dobro ste čuli! Južnokorejski tehnološki gigant radi na tako moćnom senzoru. Doznaje to Ice Universe, kao i da su već počeli početni radovi. Zato se znaju neki od detalja.

Poznato je da će biti 1/0,57 inča veličinom i to je podosta zanimljivo. Najveći senzor trenutno je onaj na Huawei P40 Pro+ – 1/1.28 inča. Upravo veličina ovdje jeste važna jer što je senzor veći, može “obuhvatiti” više svjetla pa samim tim dodatno poboljšati kvalitetu fotografije.

Modul od 600 megapiksela bit će debljine 22 milimetra. Pokrivat će veći dio poleđine pametnog telefona. Ako se zna da trenutno u prosjeku moduli zauzimaju oko jednog centimetra, jasno je koliko će ovaj biti glomazniji od svega na što smo navikli.

Stoga, za zaključiti je da će ovdje isprva biti riječ o nekom specijaliziranom pametnom telefonu ili luksuznom i povećem flagshipu. A želja koja stoji iza ovoga, kao što iz Samsunga navode, je kreirati tehnologiju koja će moći zahvatiti više detalja nego što ljudsko oko može vidjeti.

Izvor: balkanplus.net

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori