NATO sprema novi plan nakon ruske invazije na Ukrajinu

Novi plan

NATO će u danas reći svojim vojnim zapovjednicima da izrade planove za nove načine odvraćanja Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Uključujući dodatne trupe i proturaketnu odbranu u istočnoj Evropi, rekli su dužnosnici i diplomati, prenosi Reuters.

Ministri obrane sastat će se u sjedištu NATO-a, nešto više od sedmicu dana prije nego što se čelnici savezničkih zemalja. Uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, okupe u Briselu 24. marta.

Ministri će se također čuti sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom. Za kojeg se očekuje da će se zalagati za više oružja iz pojedinih zemalja NATO-a, dok se ruski napadi na ukrajinske gradove nastavljaju.

"Moramo resetirati naše vojno držanje za ovu novu stvarnost. Ministri će započeti važnu raspravu o konkretnim mjerama za dugoročno jačanje naše sigurnosti, u svim domenama". Rekao je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Dok je najmanje deset najvećih članica NATO-a, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku, rasporedilo više vojnika, brodova i ratnih aviona na svoj istočni bok i stavilo ih u pripravnost. Savez još uvijek mora razmisliti kako se suočiti s novom sigurnosnom situacijom u Evropi u srednjoročnom periodu.

IZVOR: KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori