Njemački epidemiolozi poručili građanima: Ostanite kod kuće!

Covid

Njemački epidemiolozi poručili građanima: Ostanite kod kuće!
Foto: Profimedia

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je u petak promjene zakona o borbi protiv zaraza koji saveznim pokrajinama omogućava uvođenje dodatnih mjera shodno epidemiološkom stanju a institut Robert Koch istodobno je apelirao da se radi i ostane kod kuće kako se spriječilo daljnje širenja zaraze.

"Čitava Njemačka je jedno veliko leglo naglog izbijanja zaraze. Ovdje se radi izvanrednom stanju nacionalnih razmjera. Mi moramo povući kočnicu u slučaju nužde", rekao je direktor državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch Lothar Wieler u petak.

Ministar zdravstva u tehničkoj vladi Jens Spahn i Lothar Wieler na zajedničkoj konferenciji za novinare su pozvali građane da smanje kontakte na najmanju moguću mjeru i da ostanu doma. Direktor Instituta Robert Koch zatražio je hitnu reakciju pokrajinskih i saveznih vlasti i uvođenje dodatnih mjera.

"Mjesta naglog širenja zaraze poput kafića i barova moraju biti zatvorena. Isto vrijedi i za manifestacije s većim brojem ljudi", rekao je Wieler.

Povećava se brzina vakcinisanja

Spahn je rekao kako se brzina vakcinisanja povećava ali kako to samo po sebi neće biti dovoljno kako bi se ublažio četvrti pandemijski val.

"Samo vakcinisanje nam neće biti dovoljno za razbijanje vala. Mi moramo hitno uvesti daljnje mjere", rekao je Spahn.

Bundesrat je u petak prihvatio promjene zakona o borbi protiv zaraza izglasane dan ranije u Bundestagu. Prema tom zakonu od sljedeće srijede se uvodi pravilo po kojem samo osobe koje su vakcinisane, preboljele ili su testirane imaju pristup radnom mjestu, ali i sredstvima javnog prijevoza. U mjere koje sadrži promjena zakona spada i povratak radu od kuće gdje god je to moguće kao i obveza svakodnevnog testiranja za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima.

Mjere poput općeg ograničenja kontakata i kretanja za sada nisu predviđena ovim zakonom. No saveznim pokrajinama je ostavljeno otvorenim hoće li same shodno epidemiološkom stanju uvoditi dodatne mjere.

Pravilo 2G

Tako je Bavarska u petak odlučila da će otkazati sve adventske sajmove i naredila zatvaranje klubova i barova. Bavarski premijer najavio je mjere, dodajući da je zatvaranje klubova i barova uvedeno inicijalno na tri sedmice.

Savezne i pokrajinske vlasti su osim toga na jučerašnjem sastanku broj oboljelih koronavirusom koji se nalaze u bolnicama dogovorile kao novo mjerilo za uvođenje dodatnih mjera.

Već i sada je u većini saveznih pokrajina na snazi tzv. 2G pravilo po kojem je pristup javnim ali i ugostiteljskim i kulturnim objektima omogućen samo osobama koje su vakcinisane ili koje su preboljele korona virus.

U slučaju povećanja tzv. bolničkog indeksa, tj. ako broj osoba koje se zbog koronavirusa liječe u bolnici prijeđe vrijednost od 6 pacijenata na 100.000 stanovnika, uvode se stroža pravila po kojima će npr. za pristup restoranu i vakcinisanim biti potreban svježi negativni test, tzv. 2Gplus pravilo.

Institut Robert Koch je u petak zabilježio nove rekordne vrijednosti vezane uz koronavirus. Broj zaraženih se u roku jednog dana povećao za 52.970 a sedmodnevna incidencija iznosi 340. Prije mjesec dana incidencija je iznosila 75,1 što pokazuje naglo pogoršanje epidemiološke situacije u Njemačkoj.

Pročitajte više: Njemačka: Novi rekord u broju novozaraženih – čak 50 hiljada, stanje sve teže

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori