Njemačka: vojska premješta kovid pacijente iz žarišta korone

U velikoj operaciji, skoro 50 kovid pacijenata sa intenzivne njege iz Bavarske, Tiringije i Saksonije prebačeno je u druge savezne pokrajine. Uskoro bi mogao da bude neophodan transport do susjednih evropskih zemalja.

U nedjelju uveče je završena do sada najobimnija akcija premještanja kovid pacijenata na intenzivnoj njezi širom Njemačke. Od petka je skoro 50 teških bolesnika iz Bavarske, Tiringije i Saksonije dovezeno u druge savezne pokrajine. Pomenute tri savezne pokrajine su posebno teško pogođene četvrtim talasom korone.

Ovaj koncept premještanja bolesnika je koncipiran u proljeće 2020. u vrijeme prvog talasa korone kako bi se po potrebi rasteretila odjeljenja intenzivne njege tamo gdje je to neophodno.

Mogući transporti i u inostranstvo

Situaciju u jedinicama intenzivne njege u žarištima korone ljekari opisuju kao dramatičnu. Samo u Bavarskoj u jedinicama intenzivne njege bilo je više od 1.000 oboljelih od kvida - više od polovine njih je bilo na respiratorima.

Ako kapaciteti u Njemačkoj više ne budu dovoljni, moguće je da se pacijenti transportuju i u inostranstvo, rekao je stručnjak Zelenih za zdravlje Janoš Damen za „Velt am zontag”.

„Na osnovu broja novih infekcija, moramo pretpostaviti da će stotine pacijenata sa intenzivne njege morati da budu premještene. Možda će biti neophodna i premještanja u susjedne zemlje EU", rekao je Damen.

Vojska sa specijalnim vozilima i avionom

Do nedjelje je iz Bavarske prebačeno 29 pacijenata, rekao je Herman Šreder, predsjednik radne grupe za spasilačke službe, kontrolu katastrofa i civilnu odbranu na konferenciji ministara unutrašnjih poslova pokrajina. Za to su između ostalog korišćena specijalna vozila intenzivne njege velikog kapaciteta i ambulantna letjelica.

A 310 MedEvac, avion Bundesvera, takođe je učestvovao u ovoj misiji. Ovaj specijalni Erbas, koji se opisuje kao „leteća jedinica intenzivne njege", već je u petak dovezao šest pacijenata iz Memingena u Severnu Rajnu-Vestfaliju.

Sada moramo da pomažemo Nijemcima

U protekle dvije godine pandemije, ovaj avion je često bio u akciji i pružao pomoć, posebno u drugim evropskim zemljama, objašnjava komandant A310 na Tviteru. „I, nažalost, dostigli smo dramatičan vrhunac i sada hitno moramo da pomognemo sopstvenim građanima", rekao je on.

Bolnice u Donjoj Saksoniji, Hamburgu, Šlezvig-Holštajnu, Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji, Bremenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Hesenu, Rajni-Palatinatu i Sarlandu pristale su da prihvate pacijente na intenzivnoj njezi iy drugih dijelova Njemačke.

Odlaganje operacija

Zbog napete situacije u jedinicama intenzivne njege, mnoge klinike u Njemačkoj više ne mogu normalno da rade. To takođe znači: sve više bolnica mora da odlaže operacije koje se mogu planirati - najčešće ortopedske operacije. Prema njemačkom udruženju bolnica, to je sada slučaj u više od tri četvrtine klinika.

Dugo čekanje na operacije je povezano i sa odlaganjima u posljednjem teškom talasu korona. Prema podacima udruženja bolnica, od oktobra 2020. do februara 2021. ugrađeno je 22 odsto manje proteza kuka.

Ali čak i sa tretmanima raka je bilo i biće ograničenja. Procjene su pokazale da je broj operacija raka dojke smanjen za šest odsto, a operacija raka crijeva čak za 18 odsto. To može da ima ozbiljne posljedice po pacijente. Prema riječima ljekara, studije pokazuju da odlaganje hirurških intervencija može negativno uticati na pacijentove nalaze ili šanse za uspjeh, posebno kod pacijenata sa rakom.

PREUZETO: DW.COM

PROČITAJTE VIŠE: Ko sada može putovati u Njemačku?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori