Njemačka ostaje bez goriva na benzinskim stanicama

Gorivo

Nakon dramatične situacije sa gorivom u Velikoj Britaniji, benzinske stanice presušuju i u Njemačkoj. Na mnogim benzinskim stanicama u njemačkoj pokrajini Baden Württemberg više nema goriva, prenosi njemački Bild.

Nestašica goriva na benzinskim stanicama ima sve veće posljedice po ekonomiju, posebno poljoprivredu. Razlog nestanka goriva u nekim njemačkim pokrajinama su transportni problemi jer vodostaj rijeke Rajne je u opadanju i trenutno je toliko nizak da tankeri ne mogu putovati riječnim koritom sa punim kapacitetom.

Zbog niskog vodostaja u Rajni, teretni brodovi ne mogu biti u potpunosti ukrcani, a neke benzinske stanice ne mogu se opskrbiti gorivom kao u proteklom periodu.”, kaže Alexander von Gersdorff iz njemačkog udruženja industrije mineralnih ulja za njemački list Bild.

Budući da je vodostaj Rajne u opadanju, stručnjaci predviđaju da će u narednom periodu imati problema sa isporukom goriva ali problem neće biti tolikih razmjera kao što je bio u Velikoj Britaniji, gdje su benzinske stanice doslovno “presušile”.

Nizak vodostaj Rajne čini gorivo više nego duplo skupljim s obzirom da se brodovi mogu ukrcati maksimalno 40% kapaciteta iz razloga što bi puni kapaciteta doveo do nasukavanja broda. Zbog toga su cijena goriva sa 23 euro skočila na 51 euro po toni od početka novembra 2021. godine.

Pročitajte više: Dijelovi Europe pod snijegom: Zabijelila se Austrija, Švicarska, Njemačka, Italija

Praatite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori