Njemačka: CDU je izabrao Armina Lascheta za kandidata za mjesto kancelara

CDU izabrao Armina Lascheta za kandidata za mjesto kancelara
Foto: aa.com.tr

Rival Armina Lascheta, Markus Soeder, obećao je da će poštovati odluku stranke i podržati zajedničkog kandidata CDU / CSU

Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel (CDU) izabrala je Armina Lascheta za svog kandidata za kancelara, izvještava Anadolu Agency (AA).

Nakon šest sati žestoke rasprave kasno sinoć, Laschet je dobio 31 glas izvršnog odbora CDU-a, dok je njegov suparnik Markus Soeder, predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU), manje stranke u okviru Kršćansko-demokratske alijanse CDU / CSU, imao devet glasova.

Očekuje se da će glasanje za Lascheta dodatno podijeliti CDU s namjerom da pobijedi na općim izborima 26. septembra, budući da je bavarski premijer Soeder uživao veliku popularnost među biračkim tijelom CDU-a, rekli su politički analitičari.

Izabran za lidera CDU-a u januaru, 60-godišnji Laschet viđen je kao favorit Merkelove za njenog nasljednika.

Nakon glasanja, Soeder je obećao da će prihvatiti i poštivati ​​odluku i podržati Lascheta u njegovoj trci za kancelara.

"Arminu Laschetu želim puno uspjeha tokom teškog izazova koji je pred njim", rekao je Soeder (54).

Takođe je rekao da je pozvao Lascheta da mu čestita i da mu je rekao da je CSU prihvatio odluku.

Iako je upravljanje koronavirusnom krizom u Bavarskoj povećalo Soederovu popularnost, neki članovi CDU-a dovodili su u pitanje njegove liderske sposobnosti i kritizirali ga zbog njegove oštre politike.

Uoči općih izbora, kršćansko-demokratski blok ostaje najjača politička snaga, s anketama koje se kreću oko 29 posto, ali bi im trebao koalicijski partner za formiranje sljedeće njemačke vlade.

Laschet, politički veteran, premijer je Sjeverne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije njemačke države, od 2017. godine.

Poznat je po svojim umjerenim i liberalnim stavovima, a smatra se sljedbenikom pragmatične, centrističke linije Merkelove.

Na čelu CDU-a bio je savezni zakonodavac od 1994. do 1998. godine. Bio je član Europskog parlamenta (MEP) od 1999. do 2005. godine.

Laschet je poznat i po dobrim odnosima s turskom zajednicom i drugim grupama u zemlji, a bio je ministar integracije od 2005. do 2010. godine.

Pročitaj više: Angela Merkel ne koristi besplatne usluge države

Izvor: aa.com.tr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori