Nike i Neymar prekinuli saradnju nakon optužbi za seksulani napad

© Benoit Tessier, Reuters
© Benoit Tessier, Reuters

Američki gigant sportske odjeće Nike rekao je da je prestao raditi s brazilskim nogometašem Neymarom jer je "odbio sarađivati ​​u dobronamjernoj istrazi" zbog navoda o seksualnom napadu na zaposlenog.

Navodni incident dogodio se 2016. godine, a Nike je prijavljen 2018. godine.

Nike je rekao da njegova istraga nije bila zaključna.

Glasnogovornica Neymara rekla je da je prošle godine porekao seksualni napad i razdvojio se s Nikeom iz komercijalnih razloga.

"Neymar Jr energično će se braniti od ovih neutemeljenih napada u slučaju da se iznese bilo kakva tužba, koja se do sada nije dogodila", rekla je za novine Wall Street Journal (WSJ), koji su prvi prenijeli vijest.

Nike se razišao s Neymarom u avgustu 2020. godine, okončavši jedan od svojih najznačajnijih sponzorskih ugovora. Tvrtka u to vrijeme nije dala razlog za podjelu.

U svojoj izjavi od četvrtka, rekao je: "Bilo bi neprimjereno da Nike daje optužujuću izjavu, a da ne može pružiti dodatne činjenice."

Ali dodaje se: "Nike je prekinuo vezu sa sportistom jer je odbio sarađivati ​​u dobroj vjeri u istrazi vjerodostojnih navoda o nezakonitom postupanju zaposlenika."

Nike je rekao da je zaposlenik prijavio optužbe 2018. godine, ali u početku je želio izbjeći istragu i zadržati je u tajnosti. Rekao je da je naredio neovisnu istragu o tom pitanju naredne godine, kada je izrazila interes da se ona nastavi.

Navedena žrtva nije imenovana, a Nike je rekao: "I dalje poštujemo povjerljivost zaposlenice i također prepoznajemo da je ovo za nju bilo dugo i teško iskustvo."

Neymar trenutno igra za francusku Paris Saint-Germain.

Prethodno je negirao optužbe za silovanje 2019. godine, u slučaju koji je na kraju odustao.

PROČITAJTE VIŠE: Pogledajte kako ministar psuje radnike nakon snimanja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori