Nevrijeme na Jadranu: Ne idite na put bez prijeke potrebe

Upozorenje za nevrijeme na Jadranu: Ne idite na put bez prijeke potrebe
Foto: Fah

Snažne padavine koje će ponegdje uzrokovati i bujične poplave, razlog su upozorenja koje su danas izdali Državni hidrometeorološki zavod i Civilna zaštita Republike Hrvatske.

Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima te lokalno obilnim padavinama uz mogućnost grmljavine, prevladavat će na Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura i sjeverni vjetar, na preostalom dijelu većinom umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 20 do 25, na Jadranu između 24 i 29 °C.

Za cijelo priobalje izdano je i upozorenje na grmljavinsko nevrijeme i obilniju kišu (20 do 40 litara).

"Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika", upozorava DHMZ.

Civilna zaštita: Ne idite na put bez prijeke potrebe!

S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe, piše Morski.hr.

“Ujedno, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put. Vozačima, ukoliko su na putu, savjetujemo da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.

Također pozivamo građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom.

Vlasnike plovila savjetujemo da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko meteorološkog centra).

Ukoliko nastupe nepovoljni vremenski uvjeti pozivamo građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućujemo da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi”, poručuju iz Civilne zaštite.

Pratite nas na facebook akter.ba - Nevrijeme na Jadranu: Ne idite na put bez prijeke potrebe

Pročitaj više: Poplave i u BiH: Pod vodom ulice Modriče

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori