Milanović: ”NATO u Gruziji? Tome ću se suprotstaviti. Dodik? Nekima je čudovište, meni je sugovornik”

Milanović

Dodik? Nekima je čudovište, meni je sugovornik''
Foto: Screenshot Dnevnik.hr

U BiH ne može doći do eskalacije koja bi se pretvorila u oružani sukob, a izjave Milorada Dodika o odcjepljenju su politička retorika, kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

''NATO u Gruziji? Tome ću se suprotstaviti'', poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon što je obišao izložbu "Žene i tehnika-izložba rodno inkluzivne tematike" u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu prigodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

''U BiH ne postoji mogućnost eskalacije u oružani sukob''

''Situacija u susjednoj državi ne može uspoređivati s onom u Ukrajini jer u BiH nema vojnika, nema tenka'', kazao je Milanović upitan za komentar situacije u BiH odnosno pojačane snage EUFOR-a na ulicama Sarajeva.

Podsjetimo, Europska unija (EU) je prošli tjedan odlučila povećati snage EUFOR-a s 600 na 1100 vojnika slanjem pričuva iz Austrije, Bugarske, Rumunjske i Slovačke kako bi se spriječila potencijalna nestabilnost nakon ruske invazije na Ukrajinu, a Francuska je u subotu objavila da će provesti trenažne letove nad BiH u svjetlu pogoršanja međunarodne sigurnosne situacije.

BiH nije Rusija, poručio je Milanović: ''Pojačana je prisutnost snaga zbog ovoga rata, ali smatram da nema načina da sve to skupa eskalira u oružani sukob u susjednoj državi. To nije Rusija, Europska unija (EU) time pokazuje nekakvu svoju snagu, pere savjest zbog onoga što se događa u Ukrajini. Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo ovdje je nešto sasvim drugo, srećom mirnije i benignije. Što se tiče NATO-a u Gruziji, tome ću se suprostaviti, to ne dolazi u obzir'', opetovao je i dodao: Možda sam krivo rekao da EU pere savjest. EU je napravila sve što je mogla, dalje nije išlo''.

O raspravi u Europskom parlamentu (EP) o prijedlogu uvođenja europskih sankcija srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kazao je da EP ne uvodi nikakve sankcije: ''Zna se kako se uvode, a koje je zakonodavno tijelo. Ne volim hajke, predvode ih kukavice, oni koji, kada zagusti, se sakriju u prvu rupu. Milorad Dodik je predstavnik srpskog naroda, on tamo živi i tamo će ostati. On je sugovornik kojega poznajemo, strahujemo od onih koje ne poznajemo, a koji su dovedeni za ruku. Kao Milorad prije 20 godina. Nekima je on čudovište, a meni je sugovornik. Ja mu neću uvoditi sankcije''.

''Čujte, imam i ja blesavih ideja...''

Na novinarski podsjetnik da Dodik ima ideje o odcjepljenju Republike Srpske, Milanović je odvratio: ''Čujte, imam i ja blesavih ideja, kao i vi. Jedno su ideje, jedno je politička retorika, a drugo ono što je stvarno realno i što se stvarno želi postići onime što se govori. Dok nema nasilja, a nema ga, to je za mene sugovornik. Čak je i Vučić sugovornik, kada Srbija treba odlučiti gdje su. Podržavaju Rusiju. U redu, srpska posla''.

''Ukrajina ih nikada nije krivo pogledala, osudili su napad na Beograd 1999. Nisu nikada priznali Kosovo. Kako su odnosi među ljudima čudni, nikada ne znate gdje će vas more izbaciti. Milorad Dodik neka se bavi pametnijim poslom. Njegova ideja je ideja. Što je ideja o trećem entitetu. Vodi li to razbijanju BiH ili je to dio pregovaračke taktike da Hrvati dobiju ono što im je oteto? Ja nisam glasao za Republiku Srpsku, niti je to moja ljubav, ali ona postoji, ona je činjenica kao Srbija i Kosovo. Neka shvate da ga svi moraju priznati. I Ukrajina i svi ostali. To ne znači da radim iz pakosti prema Srbiji jer Srbiju i srpski narod želim vidjeti kao predsjednik Hrvatske na zapadu koliko god zapad bio smušen i dekadentan'', kazao je Milanović.

''Novi ministar ima veliku imovinu - kako ju je stekao?''

Upitan za kandidata za novoga ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivana Paladina, rekao je da za njega nije čuo i dodao: ''Kad biraš ministra, gledaš da tu ne bude previše prašine koja je nepotrebna, da ne ispadne političko mrtvorođenče''.

''Nikad nisam čuo za njega, ali vidim da je jako blizak s nekim ruskim oligarsima, sad kad se krene to rasplitati, malo će biti onih koji nisu''. ''Čovjek ima veliku imovinu, to je za respekt, ali je pitanje kako ju je stekao ... ako nisi vrhunski sportaš, izumitelj, ako je mešetar... mešetarenje nije kazneno djelo. Ali više volim kad su na takvim mjestima ljudi koji su posvećeni politici i javnoj službi, inženjeri'', kazao je Milanović.

''Mislim da će Banija i Zageb biti u trećem ili četvrtom planu, kazao je, a upitan kako gleda na činjenicu da je Paladina čovjek koji nije iz HDZ-a, odvratio je: ''Gledam na to kao na oprez. Kad vam pohapse pola Vlade, neke s razlogom, neke protuustavno, onda pušeš i na ledeno''.

Međutim, kazao je da sigurnosna provjera za ministre nije rješenje, a što se tiče sankcija prema ruskim državljanima i tvrtkama, naglasio je da tu ''treba biti oprezan da se sankcije ne pretvore u odmazdu i u zulum. Koga treba kazniti, treba kazniti. ... Ja sam prije dva mjeseca sjedio u loži s vrhom ruske oligarhije kao s prijateljima. Gotovo. Akcidentalni prijatelj''. (Dnevnik.hr)

Pročitajte više: Milanović nazvao Dodika: Objavljeno o čemu su razgovarali

Pratite nas na Facebook akter.ba -Milanović: ''NATO u Gruziji?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)