Naomi Osaka svrgnuta sa US Opena, odmjerava još jedan odmor od tenisa

Naomi Osaka svrgnuta sa US Opena, odmjerava još jedan odmor od tenisa
Foto: Associated Press

Osaka je na konferenciji za novinare podijelila neka razmišljanja nakon što je u petak izgubila od Leylah Fernandez, 18-godišnjakinje iz Kanade

NJUJORK-Naomi Osaka pogledala je svog agenta i rekla da želi ispričati svijetu o čemu su njih dvoje razgovarali nasamo u hodniku stadiona Arthur Ashe. To je nakon što se njena odbrana titule na US Openu završila vođenjem reketa, pribranosti, nedostatka.

Njegov odgovor: "Naravno."

A onda je Osaka, zastajkujući svaki put kad bi joj se glas uhvatio u riječima i oči napunile suzama, rekla u petak navečer da razmišlja o još jednom odmoru od tenisa .

"Osjećam se kao da se nedavno, kada pobijedim, ne osjećam srećom, više osjećam olakšanje. A onda kada izgubim, osjećam se jako tužno", rekla je Osaka. "Mislim da to nije normalno."

"Osjećam se kao da se, od nedavno, kada pobijedim, ne osjećam srećom, više osjećam olakšanje. A onda kada izgubim, osjećam se jako tužno."

Moderatorka zadužena za sesiju s novinarima pokušala je prekinuti stvari, ali Osaka je rekla da želi nastaviti.

"Ovo je vrlo teško artikulirati", rekla je, naslonivši lijevi obraz u ruku. "U osnovi, osjećam se kao da sam u ovom trenutku u kojem pokušavam shvatiti šta želim raditi. A iskreno ne znam kada ću igrati svoj sljedeći teniski meč."

Plačući, spustila je crni vizir preko očiju i ponudila izvinjenje, a zatim je potapšala dlanovima po oba obraza.

"Da", dodala je Osaka dok je odlazila, "mislim da ću se malo odmoriti od sviranja."

"Iskreno ne znam kada ću igrati svoj sljedeći teniski meč. … Mislim da ću se malo odmoriti od igranja."

Ovo je bio prvi Slam turnir za 23-godišnju Osaku otkako se povukla s French Opena prije drugog kola kako bi napravila pauzu za mentalno zdravlje. To je nakon što je najavila da neće učestvovati na konferencijama za novinare u Parizu.

Takođe je sjedila na Wimbledonu, prije nego je učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju. Tu je zapalila kazan kao jedan od najpoznatijih japanskih sportista.

Osaka posjeduje četiri Grand Slam titule, uključujući i na US Openu 2018. Pobijedivši Serenu Williams u haotičnom finalu - i prije godinu dana, plus još dvije na tvrdim terenima Australian Opena. Kad je pauzirala nakon Roland Garrosa, otkrila je da podnosi valove tjeskobe prije nego što se sastala s medijima i da se tri godine nosila s depresijom.

Prošle sedmice, Osaka je pisala na društvenim mrežama i govorila o svojim razmišljanjima o važnosti vjerovanja u sebe i o tome kako želi zanemariti očekivanja drugih.

Prvi znak u petak da s Osakom nije sve u redu došao je kada je udarila reketom o teren nakon što je pala jedan bod. Nekoliko trenutaka kasnije, Osaka je izbacila svoju opremu, poslavši je poskakujući i proklizavši na pola puta do mreže. Zatim je uslijedio potpuni skok blizu osnovne linije.

Poslije je to ponašanje uporedila sa ponašanjem "nekako kao malo dijete".

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori